Okupljanjem u svom prostoru posle dužeg vremena, Udruženje slabovidih i slepih Grada Valjeva obeležilo je početak realizacije ovogodišnjeg projekta. Na prvi sastanak i dogovor o realizaciji projektnih aktivnosti došli su članovi iz Valjeva i okoline, Кrupnja i Loznice, kao i stručni saradnici. Sreda u 9 časova biće stalni termin za okupljanja i radionice, kada se mogu prijaviti i novi članovi zainteresovani za aktivnosti udruženja (Vladike Nikolaja 31, u blizini prodavnica ABC test i Fiskal).

Projekat pod nazivom „Sveobuhvatna psihosocijalna podrška osobama sa invaliditetom u redovnim kao i u vanrednim okolnostima usled pandemije КOVID-19“, podržan je od Grada Valjeva preko konkursa iz oblasti zaštite lica sa invaliditetom. Iz naziva proizlazi konkretan cilj projekta, a kao i prethodnih godina ciljevi su i razbijanje stereotipa i predrasuda prema osobama sa invaliditetom, proces inkluzije i uključenje u društvene tokove.

„Cilj našeg projekta je da se posledice КOVIDA-19 što kvalitetnije prevaziđu. Slabovidi i slepi su značajno ugrožena kategorija zbog prirode funkcionisanja jer se mnogo više oslanjaju na dodir, na fizički konktakt, što je veći rizik za kontaminaciju virusom. Svaki oblik podrške članovima je bio značajan i to je udruženju davalo snagu da opstane. Mi smo sve ovo vreme preko sredstava moderne komunikacije pružali psihosiocijalnu podršku članovima, a jednim delom smo obezbedili i kreativno-okupacioni rad jer su kod svoje kuće mogli rade neke predmete. Na taj način mogli su da ispune vreme, da se osećaju korisno i, koliko je to moguće, ne misle na probleme koji ih okružuju.“, kaže Milan Đurić, predsednik udruženja.

S obzirom da raspolaže skromnim prostorom udruženje će raditi u malim grupama, uz preduzete mere prevencije, a trudiće se da deo aktivnosti sprovede u prirodi. Imajući u vidu da je članstvo duže vreme bilo uskraćeno za neposredno druženje, akcenat je na psihosocijalnoj podršci. Osim toga, biće organizovane i kreativne i radno-okupacione radionice (u prostorijama udruženja i individualno – u domovima članova, ako se pogorša epidemiološka situacija), izleti u prirodu i na interesantne destinacije u okolini Valjeva.

Sa članovima Udruženja slabovidih i slepih Grada Valjeva na prvom ovogodišnjem okupljanju družio se i sjajni pesnik Dragan Marković iz Кrupnja i predstavio im svoje „Izabrane pesme“.

  • Najavljena isključenja za danas

    U vremenu od 08.00 do 16.00 sati: Кupci Struganika – od 09.00 do 15.30 sati : Кupci …
  • Zimsko računanje vremena počinje u nedelju

    Letnje računanje vremena u Srbiji i zemljama Evrope prestaje u nedelju 31. oktobra kada se…
  • Pronađena droga u stanu

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Lajkovcu uhapsili su B. R. (1982) iz Lajkovc…
Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

Najavljena isključenja za danas

U vremenu od 08.00 do 16.00 sati: Кupci Struganika – od 09.00 do 15.30 sati : Кupci …