Gradska biblioteka Lajkovac večeras organizuje promociju knjige dr Slađane Ilić „Zlo u književnosti i kulturi“ izdavača „Кatena Mundi“. Predstavljanje knjige i razgovor sa autorom je od 18 sati u velikoj sali opštine Lajkovac.

Iz uvoda u knjigu: „Brojni primeri koji su u ovoj knjizi razmatrani, utvrdili su me, nažalost, u uverenju da naša književna kritika, kultura, pa i društvo, tonu u blato čisto ideoloških diskvalifikacija drugačijih umetničkih i teorijskih stanovišta, u aroganciju, nekulturu, a često i u zlo, te da nosioci takvih praksi pokazuju suštinsko nerazumevanje bića sopstvene književnosti, jezika, kulture i naroda.“

Od 2000. godine aktivno piše i objavljuje književnu kritiku, a od 2011. godine objavljuje kratke priče. Objavila je zbirku književnih kritika „Nešto se ipak dogodilo: Ogledi o savremenoj srpskoj prozi sezone 2000–2004.“ (Agora, Zrenjanin 2005), kao i zbirku priča „Ženski – u sto tehnika“ (Dereta, Beograd 2014), koja se našla u užem izboru za Andrićevu nagradu.

Slađana Ilić (Кraljevo, 1974) postala je poznata i bliska Lajkovčanima kada je 2016. godine odbranila dva doktorata na temu književnosti Radovana Belog Markovića. Doktorirala je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu na temu „Politički diskurs u pripovetkama Radovana Belog Markovića“, kao i na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu na temu „Tipovi fantastike u prozi Radovana Belog Markovića“. Objavila je i naučnu monografiju „Državna životinja – Politika i ljudi u pričama Radovana Belog Markovića“ (2018) u izdanju Gradske biblioteke Lajkovac.

  • Najavljena isključenja za danas

    U vremenu od 08.00 do 16.00 sati: Кupci Struganika – od 09.00 do 15.30 sati : Кupci …
  • Zimsko računanje vremena počinje u nedelju

    Letnje računanje vremena u Srbiji i zemljama Evrope prestaje u nedelju 31. oktobra kada se…
  • Pronađena droga u stanu

    Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Lajkovcu uhapsili su B. R. (1982) iz Lajkovc…
Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

Najavljena isključenja za danas

U vremenu od 08.00 do 16.00 sati: Кupci Struganika – od 09.00 do 15.30 sati : Кupci …