Internacionalni umetnički studio „Radovan Trnavac Mića“ započeo je ovogodišnju izlagačku sezonu izložbom pod nazivom „Veliki formati“. Postavku čini osam umetničkih dela velikih formata iz vredne i značajne kolekcije Internacionanog umetničkog studija, koju čine poklon radovi umetnika koji su do sada izlagali u Galeriji Studija.


Pred publikom su dela Alvara Gonzalesa Hidalga (Кuba), Malgoržate Černik (Poljska), Mare Daugavijete (Rusija), Vijeslava Janaša (Poljska), Lijane Melisaratou (Grčka), Petrosa Кaristinosa (Grčka), Majka Voltona (Engleska) i Sabrine Sabeg (Francuska).


Okolnosti koje nam je nametnula pandemija izazvana korona virusom uticale su na promenu, čak i prekid rada galerija širom zemlje i sveta, pa i naše ustanove. Ali ono što nije uspelo da se promeni je čovekova želja i potreba za umetničkim stvaralaštvom. Кad nije mogla da bude dostupa u klasičnim izložbenim prostorima, umetnost se preselila na ulice, u prirodu, na „online“. Izložbom „Veliki formati“, otvaramo vrata galerije Internacinalnog umetničkog studija za stare i nove posetioce i sve one kojima nedostaje kontakt „licem u lice“ sa umetničkim delom. Naravno, broj posetilaca u istom trenutku u Galeriji mora biti ograničen uz poštovanje svih mera zaštite. Radno vreme je svakim radnim danom, osim ponedljekom, u periodu od 11 do 19 časova.


„Na izložbi „Veliki formati“ predstavljen je mali deo vredne i značajne kolekcije Internacionalnog umetničkog studija „Radovan Trnavac Mića“ koja pripada kulturnoj baštini Srbije. Zahvaljujući mudrim ljudima grada Valjeva, zgrada starog pijačnog kantara, koja po svom arhitektonskom rešenju ima obeležja srpske arhitekture sa kraja 19. veka, pretvorena je u Internacionalni umetnički studio. Studio je do sada ugostio preko 350 značajnih umetnika iz brojnih zemalja sa šest kontinenata, koji su Galeriji ostavili na poklon 243 umetnička dela. Iz tog razloga Internacionalni umetnički studio „Radovan Trnavac Mića“ nalazi se na mnogim sajtovima širom sveta, na kojima su naš grad i naša zemlja predstavljeni na najlepši način.


U ovom trenutku svi mi želimo da ova situacija sa pandemijom prođe što pre, kako bismo nastavili sa normalnim radom, novim izložbama i druženjima sa gostima umetnicima, publikom, medijima… Nadamo se da će se to brzo i desiti“, kaže povodom prve postavke u novoj izlagačkoj sezoni direktorka Mirjana Vojić.

  • Međunarodni dan Roma

    Međunarodni dan Roma, 8. april, je dan proslave romske kulture i podizanja svesti o proble…
  • Počeo sa radom bazen za građanstvo

    Od srede 7. aprila bazen u Petnici ponovo je dostupan za građanstvo. Termini za građane su…
  • Konkurs za talentovane osnovce

    Nastavljajući uspešnu tradiciju od 39 godina, Istraživačka stanica Petnica će i ove godine…
Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

Radovi na mreži u ulici Vlade Danilović i Hajduk Veljkovoj

Zbog radova na rekonstrukciji vodovodne mreže, dana 15.04.2021. godine od 09h. do 12h. bez…