Grad Valjevo je 2019. godine formirao stručni tim za smanjenje aerozagađenja na teritoriji grada Valjeva. Analizirajući dobijene podatke, zaključeno je da je neophodno preduzeti važne korake i mere u sprečavanju istog. Jedna od predloženih mera bila je projekat ozelenjavanja urbanih delova grada. Ministarstvo za zaštitu životne sredine opredelilo je 4 miliona dinara za ovaj projekat, dok će grad Valjevo participirati sa milion dinara.

Projekat je baziran na principu uređenja zelenih površina grada Valjeva u cilju smanjenja aerozagađenja, naročito u urbanim zonama grada gde je zagađenost najveća. Formiranje zelenih koridora i sadnja drvorednih sadnica po projektu će vizuelno i funkcionalno odvojiti saobraćajnicu, tako da će korisnici ovog velikog linijskog zelenog, urbanog prostora biti odvojeni od buke, saobraćaja, ali i aerozagađenja. Cilj projekta je da se realizuje ozelenjavanje određenih zelenih površina u gradu koje će nam pomoći u smanjenju aerozagađenja, fokus je na uređenju zelene površine – „Promenade uz reku Кolubaru“. Da se oplemeni velikim brojem različitih vrsta sadnica duž cele novoprojektovane ulice Mirka Obradovića. Ulica Mirka Obradovića je značajna za grad zato što je paralelna saobraćajnica sa glavnom saobraćajnicom u gradu, sa Кarađorđevom ulicom i „duplim trakama“. Ozelenjavanjem ove ulice pored reke Кolubare i izgradnjom promenade će se u znatnoj meri smanjiti aerozagađenje.

Prilikom posete ministarke za zaštitu životne sredine Irene Vujović, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je izjavio da je ideja projekta da se duž nove ulice Mirka Obradovića zasadi bar 150 stabala drveća, a da će se drveće zasaditi i u najvećem stambenom naselju Кolubara 2.

„Oporavljamo ranjena pluća Valjeva zajedno sa Vladom Republike Srbije i nadležnim ministarstvom“, poručio je gradonačelnik.

Projekat pošumljavanja grada Valjeva bi trebalo da bude urađen do kraja ove godine.

Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

Čestitka gradonačelnika Milošu Teodosiću

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je u ime grada Valjeva i u svoje ime čestitao košarka…