Vazdušni napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ, počeli su na današnji dan pre 22 godina. Za 78 dana poginulo je između 1.200 i 2.500 ljudi. Obeležavanje godišnjice bombardovanja zbog koronavirusa biće u skladu sa epidemiološkim merama.


Odluka o bombardovanju tadašnje SRJ doneta je, prvi put u istoriji, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, a naredbu je tadašnjem komandantu savezničkih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku, izdao generalni sekretar NATO-a Havijer Solana.

Valjevo je prvi put bombardovano te 1999. godine 14. aprila , a meta napada bila je fabrika Krušik.

Čak 25 puta Valjevo je bombardovano u okviru intervencije NATO-a nazvane „Operacija milosrdni andjeo“. Sirena se prvi put oglasila oko 20h. čime je zvanično i počelo bombardovanje Srbije koje je okočano potpisivanjem Kumanovskog sporazuma 10. juna iste godine.

U bombardovanju Valjeva poginula su tri Valjevca, a povređeno je preko 50 građana. Na Valjevo i okolinu je palo 215 bombi, a najviše 150 bombi je bačeno na fabriku „Krušik“.

U bombardovanju Valjeva je uništena zgrada MUP-a, kao i objekti u Pričeviću i na Divčibarama. Srušeno je pet stambenih zgrada, oštećeno je preko 200 stanova i 50 kuća.

Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …