Povodom praznika posvećenom prvom srpskom arhiepiskopu Svetom Savi, opština Mionica je u utorak u Кulturnom centru organizovala svečanu akademiju. Umetnički program je obeležilo izvođenje dramske igre „Simeon Nemanja i Sveti Sava“, po motivima iz dela Igora Bojovića u kojoj su učestvovali glumci Gradskog pozorišta iz Valjeva Branko Antonić i Petar Ninić, solista Marko Tomić, instrumentalista Luka Jezdić i etno grupa „Mione“ pod vođstvom umetničkog rukovodioca Milene Urošević. Emitovan je i video performans mioničkih osnovaca, koji je osmislila multimedijalna umetnica iz Beograda Zagorka Stojanović.


Na kraju svečanosti je predsednik opštine Mionica Boban Janković uručio nagrade pobednicima Svetosavskog nagradnog konkursa za najbolju pesmu ili prozni rad posvećenu Svetom Savi, koji je organizovala Srednja škola „Mionica“ uz podršku Opštine i lokalnih preduzeća. U konkurenciji učenika sedmog i osmog razreda osnovnih škola prvo mesto za poetski rad osvojila je Jelisaveta Кovačević iz OŠ „Milan Rakić“ Mionica, a za prozni rad Nađa Mijailović iz OŠ „Desanka Maksimović“ Valjevo. Кod srednjoškolaca nagrade za najbolji poetski i prozni rad uručene su Aleksandri Ćirović i Đurđi Rakić iz Srednje škole „Mionica“.

  • Sveti Sava je ostavio ogroman i neizbrisiv trag u obrazovanju, veri, duhovnosti i istoriji srpskog naroda. Zajedno sa svojom lozom Nemanjića je postavio temelje srpske države. Širom naše zemlje sutra će odjeknuti Himna Svetom Savi, koja će nas podsetiti na jedinstvo našeg naroda, ma gde on bio. Porodica kao stub države jeste njegova životna filozofija koju je propovedao i kojoj nas kroz svoja dela i danas uči. Sa zadovoljstvom ga sledimo i nastavljamo njegov put, put zajedništva. Moramo nastaviti da gradimo i obnavljamo naše škole, da učimo našu decu pravim vrednostima, kako je to činio i Sveti Sava-istakao je predsednik Opštine Mionica Boban Janković u svom obraćanju na Svetosavskoj akademiji.
Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

SO Lajkovac podržala izbor zajedničkog pravobranioca i druga kadrovska rešenja

Lajkovački parlament je na 10. sednici izabrao diplomiranog pravnika Draganu Labus iz Valj…