Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković uručio je juče Nagrade grada Valjeva za 2019. godinu. Uz poštovanje svih mera zaštite, u Velikoj sali Skupštine grada, nagrade su uručene pojedincima i kolektivima za postignuća u 14 oblasti, a dodeljene su i dve specijalne nagrade. Nagrađenima su uručene prigodne diplome, novčani iznos od 50.000 dinara za dobitnike po kategorijama i po 100.000 dinara za specijalne nagrade.


„Nagrade grada Valjeva dodeljujemo našim sugrađanima u jednom zaista teškom i totalno drugačijem trenutku. Žao mi je što nismo bili u prilici da dobitnicima ukažemo čast i priznanje na način kako to i dolikuje, na Svečanoj sednici Skupštine grada Valjeva, koja je trebalo da se održi 20. marta, ali znate i sami, zbog problema sa pandemijom Кorona virusa morali smo to da odložimo. To svakako ne umanjuje značaj profesionalnih dostignuća za šta su nagradu i dobili. Čestitao bih svima i poručio da je Valjevo ponosno na ono šta su uradili i čime su nas zadužili“, naglasio je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.
Nagrada grada Valjeva za 2019. godinu za medicinu i brigu o zdravlju uručena je dr Nadi Popović.
„Drago mi je što se ovde nalazim iz razloga što sam mnogim ženama pomogla u njihovom najlepšem trenutku u životu, kada su rađale svoju decu. Grad Valjevo je mojom zaslugom dobio veći broj stanovnika i nadam se da me sve te žene kojima sam ulepšala život, bar malo se sećaju i danas kada sam u penziji“, rekla je dr Nada Popović.


U oblasti nauka i pronalazaštvo nagrađena je dr Marija Mirković.
„Izuzetno sam srećna zbog dobijanja ove nagrade, jeste da nije iz oblasti Кardiologije, ali je iz oblasti Nauke. Naime, prošle godine sam i doktorirala iz oblasti Кardiologije, ali sam i dobila diplomu isto u ovakvim uslovima u novembru. To je isto bilo u vreme pandemije i to su totalno drugačiji ambijenti i nisu svečani, ali ja sam srećna i praktično to je kruna moje karijere“, istakla je dr Marija Mirković.


Pokretači humanitarne akcije „Vozi bicikl – produži život“, Nikola Tomić, Ivan Mišković i Aleksandar Simić, nagrađeni su za oblast humanost.
„Ovim putem bih hteo da se još jednom zahvalim svima koji su izglasali da mi dobijemo nagradu iz oblasti humanosti za pomoć oboleloj deci. Na neki način mi predstavljamo Grad u nekom lepom svetlu i pokazujemo da iz ovog grada potiču dobri momci, koji prelaze hiljade i hiljade kilometara da bi pomogli nekome, nije bitno iz kog dela grada u Srbiji se nalaze. Čast mi je što sam ovde sa ovim divnim ljudima. Čekali smo malo duže na ovaj momenat zbog pandemije, ali svakako se čekanje isplatilo. Biće još većih podviga, planiramo da osnujemo Udruženje, „Vozi biciklu – produži život“ i da osnujemo svoju fondaciju, kako bi se što više ljudi uključilo“, rekli su pokretači humanitarne akcije „Vozi bicikl – produži život“.
Za stvaralaštvo i postignuće učenika i studenata, uručena je nagrada dr Milanu Markoviću.
“Drago mi je da je Grad od samog starta prepoznao moje uspehe kroz studentsko zalaganje i nadam se da ću kroz dalji rad u mojoj karijeri, ispuniti očekivanja i dostići ono što bi trebalo da bi bio najbolji u svojoj profesiji. Proglašen sam za najboljeg studenta master studija i studenta generacije na doktorskim akademskim studijama. U budućnosti želim da nastavim da se bavim istraživačkim radom u sportu i da se ostvarim kao trener“, kazao je dr Milan Marković.

U oblasti čuvanje i negovanje tradicije, nagrađen je Dom kulture „Izvor“.
„Za dva meseca Dom kulture „Izvor“ puni 18 godina postojanja, vrlo uspešnog rada i ovo je kruna dosadašnjeg rada. Pre nekoliko nedelja smo imali nagradu iz Londona, vezano za poslovanje i uspešan rad, ali da budem iskren ipak nam je drža ova naša nagrada, jer to govori o tome da smo uspešni u onome što radimo. Očuvanje tradicije je nešto čime se mi bavimo već 18 godina, sa uspehom to radimo i nadam se da ćemo i u budućnosti tako raditi“, rekao je Vladimir Bobanović.


Za kulturu i umetnost nagrađen je Ljubiša Milutinović, vlasnik Studija M.
„S obzirom da je dobitnik nagrade za kulturu preduzetnik, posebno mi je drago jer nekako se podrazumeva za kulturu da uglavnom dobiju oni koji rade u državnim instuticijama. Zadovoljstvo mi je veće, s obzirom da nešto što sam dugo vremena želeo da realizujem sa Studijom M, a to je mjuzikl „Imaju me“, koji je posvećen pilotu Milenku Pavloviću, reakcije su bile izuzetne. Drago mi je zbog 25 godina rada u ovom Gradu, da je ipak neko primetio i prepoznao svu tu energiju i rad koji ulaže Studio M svakog dana“, istakao je Ljubiša Milutinović.


U kategoriji arhitektura, Rista Anđelopolić.
„Meni je ovo treća nagrada. 1994. godine sam dobio isto od grada Valjeva, 2012. godine od Osečine i ovo mi je druga nagrada grada Valjeva. Ja sam došao u Valjevo 1964. godine, više od 50 godina sam ovde radio, uradio sam preko 500 projekata iz arhitekture i urbanizma. Moji projekti se nalaze u 74 grada i naseljenih mesta u Srbiji i u 7 gradova svih Republika, sem Makedonije. Ovo mi je priznanje za moj dosadašnji rad i želim da čestitam svim ostalim dobitnicima, pogotovu mladima, jer je ovo za njih nagrada i podstrek za njihov rad u budućnosti“, naglasio je Rista Anđelopolić.
Novinarka portala Valjevska posla, Marija Petrović – Marković, dobitnica je Nagrade grada Valjeva u oblasti informisanje i društveno angažovanje.

Marija Petrović – Marković je podsetila da su njeni medijski projekti unazad 4 godine uveli temu aerozagađenja u javni diskurs i pokrenuli građanski aktivizam. Naglasila je da neće odustati od bitke za više kiseonika i da je “loptica več duže vreme u dvorištu Gradske uprave”. Naglasila je da lokalna vlast mora što pre da reaguje, jer ako kao grad sada počnemo ozbiljno da se bavimo rešavanjem problema aerozagađenja, rezultati, kako to predviđaju stručnjaci, mogu biti vidljivi tek za 6 godina. Novinarka Valjevska posla i idejni tvorac medijskog projekta “Da Valjevo prodiše” Marija Petrović-Marković, kazala je da će novac dobijen od nagrade iskoristiti kao subvenciju za kupovinu kotla na pelet, jer Grad Valjevo nažalost, uprkos pokrenutoj inicijativi, još uvek nema program subvencionisanja građana za prelazak na zdravije energente, koji su od ključne važnosti u rešavanju problema aerozagađenja u našem gradu.


Nagrada grada Valjeva za 2019. godinu za obrazovanje i vaspitanje uručena je dr Veri Vaš, a organizacija “Кaritas” nagrađena je za zaštitu i humanitarni rad. Dobitnik nagrade u kategoriji privreda je građevinsko preduzeće “Кompresor ing”, u oblasti poljoprivreda Dragan Tomić, za zaštitu životne sredine Ekološko društvo “Gradac”, a u kategoriji sport, nagrađen je Bokserski klub „Metalac“.


Specijalne nagrade uručene su Fudbalskom klubu “Budućnost” za afirmaciju grada i posthumno dr Voji Milutinoviću za životno delo.

Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …