U ambulanti Novo naselje danas počinje novi krug imunizacije protiv sezonskog gripa četvorovalentnim vakcinama, koje obuhvataju dva tipa virusa A i dva tipa virusa B. Naime, Dom zdravlja Valjevo je dobio još 1200 četvorovalentnih doza iz uvoza. U Novom naselju vakcinacija se obavlja svim danima osim vikendom, a u zdravstvenim stanicama Brankovina, Poćuta i Valjevska Кamenica po rasporedu rada stanica.

Potrebno je da se pacijenti prvo obrate dežurnim lekarima kako bi im napisali nalog za primanje vakcine.

Preporučuje se da sve rizične grupe građana prime vakcinu protiv sezonskog gripa, prvenstveno stariji od 65 godina i hronični bolesnici (kao što su pacijenti sa kardiovaskularnim bolestima, sa oboljenjima respiratornog sistema, dijabetičari itd.). Za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a stvara se imunitet za narednih šest do 12 meseci. Vakcinu ne mogu primiti osobe osetljive na kokošje meso, perje i jaja, kao i osobe koje imaju respiratornu infekciju i temperaturu, dok ne ozdrave.

S obzirom na činjenicu da još uvek nije identifikovan virus sezonskog gripa i da se u Srbiji najčešće javlja u januaru, ima dovoljno vremena za sticanje imuniteta tako da Dom zdravlja Valjevo preporučuje da se građani vakcinišu, pogotovo zbog aktuelne pandemije korona virusa.

Dom zdravlja Valjevo je do sada potrošio 4.120 četvorovalentnih vakcina protiv sezonskog gripa. Na raspolaganju su i trovalentne vakcine Instituta „Torlak“, namenjene uzrastu od 18 do 65 godina.

Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …