Dan uzdržavanja od kupovine (Buy nothing day) održava se 27., 28. ili 29. novembra u više od 65 zemalja, a sprovodi se kroz 24 časovni moratorijum na kupovinu i niz javnih akcija poklanjanja i razmene starih stvari. Zamisao tih akcija je skretanje pažnje javnosti na potrebu ukidanja tržišne logike po kojoj je profit cilj svake aktivnosti, ali i ukidanje otuđenosti života u gradovima i promocija okupljanja na javnim mestima kao legitimnog načina javnog delovanja, druženja i zabave.

Smanjenjem prometa, a i profita na taj dan trgovci bi trebalo da zaključe koliko su im važni potrošači. Uobičajeno je da tog dana potrošači šetaju u tržnim centrima uz apstinenciju od kupovine. U svetu se ovaj dan obeležava na različite načine, uzdržavanjem od kupovine, skretanjem pažnje donosiocima odluka o cenama na nezadovoljstvo svojim neravnopravnim ekonomskim položajem na tržištu. Uzdržavanjem od kupovine skreće se pažnja na ugroženost potrošačkih prava.

Građani Srbije imaju i te kako mnogo razloga da se priključe ovom međunarodnom danu zaštite njihovih prava i ovo je idealna prilika da se pošalje nedvosmislena poruka proizvođačima, trgovinama i državnim organima da su potrošači svesni zloupotreba i monopolskog položaja na našem tržištu.

Neki bi rekli da se (bar što se Srbije i većeg dela stanovništva tiče) ovi dani uzdržavanja od kupovine obeležavaju tokom cele godine!

Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …