Istraživačka stanica Petnica i ovu 2020. godinu privodi uspešno kraju. Iako je pandemija korona virusa donela mnogo neizvesnosti, najveći deo programskih aktivnosti ove prestižne obrazovne institucije realizovan je uživo u Petnici, a manji broj online. Nekadašnji polaznici, koji su sada uspešni naučnici, su omogućili odlične goste na programima. Među njima su bili i Petničari koji su sada u timu dobitnika Nobelove nagrade.

Poslednji dani oktobra meseca su u Petnicu doneli izložbu „Klimatski karavan 3.0“ koju organizuje Francuski institut u Beogradu i Ambasada Francuske Republike. Povezujući borbu protiv klimatskih promena i zaštitu biodiverziteta, ova izložba ima za cilj edukaciju na temu zaštićenih vrsta na teritoriji Srbije. Ona je fokusirana na mlade i okrenuta je njihovom aktivnom uključivanju u borbu za očuvanje biodiverziteta.  Tim povodom smo virtuelno u gostima na hibridnom događaju imali predavača, našeg porekla, iz Francuske. Dr Aleksandar Ranković održao je predavanje na temu međunarodne vladavine biodiverziteta, i značaja očuvanja raznolikosti i brojnosti biljnih i životinjskih vrsta, za polaznike u Istraživačkoj stanici, kao i za posetioce preko online platforme (preko sto učesnika online).

„Ova izložba u Petnici i virtuelno predavanje su pokazali nekoliko stvari istovremeno. Moguće je kombinovati rad uživo i online aktivnosti, kako bi se iskoristile sve mogućnosti. Praktično iskustvo u laboratorijama u Petnici, neposredna komunikacija polaznika međusobno, i polaznika i naučnika, se ne mogu ostvariti u online okruženju. Zbog toga smo zadovoljni što smo uvodeći posebne protivepidemiološke mere uspeli da relizujemo veliki broj programa uživo, a istovremeno razvijajući online sadržaje.“ – kaže Nikola Božić, programski direktor Istraživačke stanice Petnica.

Samu Petnicu je sredinom oktobra obradovala vest o izboru dobitnika ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku Andree Gez, jer je u njenom timu bio i nekadašnji Petničar Samir Salim. On je u Petnici bio polaznik programa, a kasnije je bio i rukovodilac seminara astronomije. Istraživačka stanica je iskoristila priliku da ovog naučnika iz SAD virtuelno dovede u Petnicu kako bi održao online predavanje polaznicima koji su u Petnici bili na seminaru astronomije.

U uvodu predavaja o supermasivnim crnim rupama, osvrćući se na svoje Petničko iskustvo, Samir Salim polaznicima je rekao: „Uloga Petnice je mnogo veća od onoga što se može konkretno pobrojati i zbog toga što mi je dala jedan zreliji uvid u nauku i svet oko sebe i omogućila da oformim poznastva i prijateljstva koja su mi obogatila život. Petnica je po mom mišljenju izuzetno bitna zbog dve stvari: odličnog balansa između formalnog znanja i praktičnog rada, i činjenice da učenike upoznaje sa raznim aspektima naučnog rada još u srednjoj školi. Taj drugi aspekt je jedinstven u svetu. Takođe, ne mogu dovoljno da naglasim koliko je bitno to što polaznici mogu da rade na projektima. Da kao srednjoškolac imate mentorstvo vrhunskih stručnjaka je prilika koja se retko pruža i u mnogo razvijenijim zemljama.“.

„Istraživačka stanica Petnica se po ko zna koji put u svojoj 38 godina dugoj istoriji uspešno prilagodila novim okolnostima, u pokušaju da mladima obezbedi ono što je najvažnije – priliku da dobiju dobro obrazovanje, da razviju svoj talenat, da praktično isprobaju opremu, laboratorije, naprave svoje prve korake u nauci, i da družeći se direktno sa naučnicima, u mentorskom procesu, usvoje naučni metod kao način zaključivanja i kritičkog razmišljanja.“ – zaključuje Nikola Božić, programski direktor Petnice.

Razumejući kompleksnost pandemije, Istraživačjka stanica Petnica je imala kao glavni prioritet u ovoj godini  zaštitu zdravlja polaznika, predavača, mentora, i zaposlenih, i zbog toga uvele nova pravila ponašanja i rada u kampusu. Zato je Petnica ove godine uspešno realizovala 55 seminara uživo u Petnici, kao i 30 online seminara, za srednjoškolce, za oko 1000 polaznika. Za učenike osnovnih škola su realizovane 4 škole nauke za 220 učenika osmih razreda.

Istraživačka stanica Petnica je samostalna i nezavisna neprofitna organizacija koja od 1982. godine radi kao jedinstveni nacionalni centar namenjen naprednom dodatnom vanškolskom obrazovanju i podršci mladima uzrasta 14-19 godina koji pokazuju izrazito visok stepen zainteresovanosti i sposobnosti u domenu prirodnih i društvenih nauka i savremenih tehnologija. Danas je IS Petnica najveći evropski i u samom vrhu svetskih centara za profesionalni vanškolski rad sa mladim talentima u nauci i tehnologiji. Istraživačka stanica Petnica raspolaže vrhunskim uslovima za boravak i rad učenika tokom čitave godine. Sa oko 7500 m2 savremenog radnog i boravišnog prostora, Stanica se svrstava u sam vrh svetskih institucija za vanškolsko naučno obrazovanje mladih. Pored učionica snabdevenih savremenom tehnikom, računarima, videom i drugom prezentacionom opremom, u Stanici se nalazi bogata i moderna naučna biblioteka, snažni računarski resursi (preko 100 računara sa bogatom bibliotekom softvera, bežični Internet), odlično opremljeni kabineti i laboratorije za arheologiju, fiziku, geologiju, astronomiju, elektroniku, hemiju, biologiju i biohemiju. U Istraživačkoj stanici postoje vredne zbirke arheološkog materijala, stena i minerala, biljaka i životinja, zbirka logičkih i matematičkih učila itd.

Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…