Iako smo u periodu kada se očekuje povećan broj respiratornih infekcija kod dece, mnogo više pregleda je bilo ranijih godina nego sada, kaže dr Valentina Marković, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Valjevo. Broj pregledane i pozitivne dece i omladine u КOVID ambulanti nije zabrinjavajući, a simptomi su blaži nego kod odraslih.

  • Verovatno je broj pregleda ove godine manji zbog toga što roditelji, deca, vaspitači, učitelji… vode više računa o higijeni: deca nose maske, peru ruke, dezinfekuju se i provetravaju prostorije. Primetili smo da je to imalo efekta. Što se tiče naših malih pacijenata i korone, u poslednjih 15 dana, kada je inače povećan broj obolelih na teritoriji cele Srbije, i mi imamo više pregleda u pedijatrijskoj КOVID ambulanti, ali taj broj nije zabrinjavajući. Uglavnom su to deca srednjoškolskog uzrasta, nešto manje je osnovaca, dok smo iz Predškolske ustanove do sada imali samo jedno dete. I to dete je iz kontakta, nije dobilo virus u vrtiću, što je slučaj i sa osnovcima.
    Кod dece su simptomi КOVIDA blaži nego kod odraslih i svi se nalaze na kućnom lečenju:
  • Beležimo blago povišenu temperaturu, do 38 stepeni, sekreciju iz nosa, zapušen nos, suzenje očiju, opštu malaksalost, par njih se žalilo na glavobolju. Imali smo nekoliko dece sa gastrintestinalnim problemima tipa retke stolice, mučnine, povraćanja. Svi ti simptomi su u blažem obliku. Inače, vrlo je teško napraviti razliku između КOVIDA-19 i drugih respiratornih infekcija. Osnovna i najbitnija stvar je da uradimo dobru socio-epidemiološku anamnezu: uzimamo podatke da li je neko u porodici imao koronu ili je sada ima, da li je dete bilo na nekom većem okupljanju ili proslavi i slično. Imali smo kod vaterpolo kluba veći broj obolele dece, nama je to odmah znak da ih treba testirati i izlovati do dobijanja rezultata – kaže pedijatar Valentina Marković.
    Dr Marković savetuje roditeljima, vaspitačima i nastavnicima da odmah izoluju dete kada primete prve simptome . To ne znači da roditelji dete moraju odmah dovesti na pregled, već da ga proprate dva-tri dana pa da se reaguje ako se simptomi nastave.

Od 1. septembra postoji pedijatrijska ordinacija u КOVID ambulanti, gde pedijatar dežura od 7 do 21 sat. Ako roditelji primete kod dece bilo kakve simptome zbog kojih posumnjaju na zaražavanje korona virusom treba da se jave u КOVID ambulantu u Novom naselju. Tu mogu uraditi i laboratorijske rezultate i tako završiti sve na jednom mestu. Ako se na osnovu lekarskog pregleda i krvne slike pokaže da to nije taj tip infekcije, dalje lečenje nastavljaju u Domu zdravlja.
Na Pedijatriji Doma zdravlja prvi sprat je za prijem i preglede bolesne dece, a drugi za zdravu decu (savetovališta), tako da su fizički potpuno odvojeni.

Prikaži još ovjava iz Covid19
Comments are closed.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …