Rad kafića i restorana u zatvorenim prostorima produžen je do 23 sata, uz poštovanje svih propisanih mera, izjavila je danas zamenica direktora Instituta “Batut” dr Darija Kisić Tepavčević.

Ona je navela da će se poštovanje te mere posebno pratiti, jer je rizik za obolevanje mnogo veći u zatovrenom prostoru, te podsetila da je ukupan broj ljudi u zatovrenom prostoru limitiran kvadraturom prostorije, a da udaljenost između gostiju mora bili najmanje 1,5 metara.

Kisić Tepavčević je rekla da je u Srbiji trenutno epidemiološka situacija stabilna, ali nesigurna, jer se svaki dan beleži određeni broj novozaraženih i umrlih.

Ističe da je protekle nedelje u Srbiji stopa obolevanja bila 14 na 100.000 stanovnika, dok je u pojedinim evropskim zemaljama ta stopa bila 500 na 100.000 ljudi.

“Ako izuzmemo Grenland i Vatikan, gde nije bilo obolevanja, Srbija je zemlja sa najnižim brojem obolelih u Evropi. Crna Gora je imala 100 puta više obolelih, a Hrvatska 10 puta više”, rekla je Kisić Tepavčević nakon sednice Kriznog štaba.

To je, ističe, rezultat odgovornog i savesnog ponašanja građana.

Ona je napomenula da epidemiološka situacija može brzo da se promeni i kao primer navela Češku, u kojoj se u roku od nedelju dana situacija drastično promenila.

“Sada ulazimo u period respiratornih infekcija, zato moramo da budemo savesni i odgovorni”, poručila je Kisić Tepavčević.

Ona je navela da je od početka školske godine situacija stabilna, a da je za četiri nedelje zabeležen samo jedan slučaj lokalne transmisije u školskoj sredini.

Kisić je apelovala i na akademsku zajednicu da poštuju mere, budući da kroz koji dan počinje školska godina na fakultetima.

Upitana da li je bilo reči o popuštanju mera, po pitanju održavanja sajmova i drugih manifestacija, ona je rekla da bez obzira što je povoljna epidemiloška situacija, Krizni štab smatra da održavanje manifestacija ne treba dozvoliti.

Izvor: Tanjug

Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…