Danas je svetski dan pasa. Oni su sa nama 15.000 ili čak prema nekim tvrdnjama 30.000 godina. Toliko dobro su se adaptirali i toliko nas vole da je na tu čistu, bezrezervnu i do smrti postojanu ljubav teško ostati imun. Mnogo je onih koji ne veruju ljudima, ali veruju psima.

Cilj ovog dana jeste jačanje svesti kod građana o važnosti zaštite naših ljubimaca i onih koji to još nisu, odsticaj bolje brige o psima, kao i podsećanje koliko su oni naši najbolji prijatelji bez kojih ne bismo mogli! Psiholozi kažu da nema boljeg leka za nečije zdravlje od kućnog ljubimca.

Istraživanja su pokazala da ona deca koja su rasla sa kućnim ljubimcem jesu mnogo društvenija, lakše se snalaze u kontaktu sa drugima i popularnija su u društvu. Univerzitet Oregona u obimnoj studiji potvrdio je da deca postižu bolje socijalne veštine ukoliko u predškolskom periodu brinu o štenetu.

Bili su popularniji u školi, osecali su se bolji sa sobom i bolje su „čitali“ osećanja druge dece. „Milosrde nije dati kosku psu. Milosrde je podeliti kosku sa psom, kad ste gladni koliko i sam pas“, rekao je Džek London.

Dan pasa, ali i svaki drugi dan u godini treba da nas podseti koliko treba da poštujemo njihovu ljubav, vernost i sve što rade za nas iz dana u dan! Oni pomažu slepima i slabovidima, deci sa invaliditetom, pomažu policiji, vatrogascima i vojsci u njihovoj brizi za sigurnost svih nas. Njihova vrednost u društvu je neizmerna, a današnji dan služi kao podsetnik i mogućnost da im izrazimo zahvalnost.

Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…