Matematička gimnazija iz Beograda i fondacija „Alek Kavčić“ pokrenuli su akciju poklanjanja računara osnovnim školama u Srbiji. Danas su đaci osnovne škole „Milovan Glišić“ iz Valjeva dobili pet računara koji će im olakšati školovanje. Ovu školu pohađao je Jovan Marković, jedan od sadašnjih učenika Matematičke gimnazije.

„Plan naše fondacije je da kontinuirano poklanjamo računare kako Matematičkoj gimnaziji, tako i osnovnim školama koje su pohađali đaci ove gimnazije. Svesni smo da većina škola u Srbiji nema sredstva da sama opremi informatičke kabinete koji su u današnje vreme neophodni. Naš cilj je da poboljšanje obrazovnih sistema svuda u svetu, ali pre svega u Srbiji“, rekao je profesor Aleksandar Kavčić, osnivač fondacije. 

Fondacija „Alek Kavčić“ svake godine pokloni Matematičkoj gimnaziji 20 najsavremenijih računara, a Matematička gimnazija pokloni 20 računara koje je dobila prethodne godine od fondacije drugim školama u Srbiji. Na taj način više škola u Srbiji dobija savremene računare.

„Ova naša zajednička akcija ne podrazumeva samo poklanjanje računara već i prenošenje znanja koje je veoma bitno za mlade ljude. Poslednje nedelje avgusta đaci naše gimnazije održaće predavanja iz oblasti matematike i programiranja đacima ovih osnovnih škola“, priča Mirjana Katić, direktor Matematičke gimnazije. Jovan će ove godine održati časove informatike osnovcima u svojoj bivšoj osnovnoj školi „Milovan Glišić“ u Valjevu.

Osnivač fondacije ‚‚Alek Kavčić“ je profesor Aleksandar Kavčić, inženjer i naučnik, poznat po svom patentu za čitanje zapisa sa magnetnih memorija koji se koristi u milijardama računara i diskova širom sveta. Fondacija je osnovana u Americi 2017. godine, dok je u Srbiji počela sa radom početkom 2020. Osnovni ciljevi fondacije su promocija obrazovanja i nauke, a sledeći korak je obezbeđivanje besplatnih udžbenika za sve đake osnovnih škola u Srbiji.

Prikaži još ovjava iz Društvo
Comments are closed.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …