50 godina Sedmi jul – Dan ustanka naroda Srbije bio je državni praznik u (Socijalističkoj) Republici Srbiji.

Dan ustanka, obeležavao je godišnjicu oružane akcije Rađevačke partizanske čete Valjevskog partizanskog odreda, 7. jula 1941. godine u Beloj Crkvi, kod Krupnja. Tada je Žikica Jovanović Španac na seoskom vašaru ubio dva žandarma.

Ako bi se ceo događaj u Beloj Crkvi sagledao u kontekstu dešavanja tokom drugog svetskog rata, moglo bi se smatrati da je to bio početak građanskog rata ili revolucije. U tom događaju nije nastradao nijedan pripadnik nemačkih vojnih formacija. Događaj u Beloj Crkvi desio se neposredno nakon što je na istorijskoj sednici CK KPJ (04. jul 1941) doneta odluka o otpočinjanju oružanog ustanka naroda Jugoslavije protiv okupatora. Taj sled događaja bio je sasvim dovoljan razlog da se 7. jul proglasi za Dan ustanka naroda Srbije.

Od 1951. godine, Dan ustanka se proslavljao na teritoriji čitave Srbije, a centralna proslava održavana je u Beloj Crkvi. Praznik je zadržan i posle raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i slavio se sve do 9. jula 2001. godine, kada je ukinut odlukom Vlade Srbije.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …