Velike kišne padavine koje su se kretale od 40 u urbanom području do 109 litara po kvadratnom metru na seoskom području, uzrokovale su jedan od najdužih bujičnih talasa, koji je trajao 36 sati. Došlo je do izlivanja manjih vodotokova i reke Кolubare nizvodno od Valjeva.
Zahvaljujućim sprovedenim preventivnim merama zaštite od poplava u periodu pre poplava, poput završetka regulacije korita Кolubare, Obnice i Jablanice i stavljanje u zaštitnu funkciju hidroakumulacije „Stubo-Rovni“, uspešno je sprovedena zaštita od poplava grada Valjeva.
Postojeći sistemi zaštite od poplava izvršili su prihvat i proticaj velikih voda kroz grad i sprečili izlivanje reka na gradskom području.
U priobalju manjih vodotokova, bujične vode su izazvale štetu na infrastrukturi i pojedinim ekonomskim i stambenim objektima. Pozivamo građane koji su pretrpeli materijalnu štetu izazvanu poplavama, da podnesu pismene prijave na Pisarnici Gradske uprave Valjeva.

Nadležne službe mesnih zajednica i njihovi predsednici, kao i referneti u mesnim kancelarijama treba da prijave štetu na infrastrukturi po selima (na putevima, mostovima, rečnim regulacijama itd.)
Prijave šteta se podnose na Pisarnici Gradske uprave, a telefoni koje smo prethodnih dana objavljivali su se odnosili na zahteve za pomoć tokom padavina i izlivanja reka.
Na infrastrukturi u okolini Valjeva postoje štete i one su delom već poznate, a u narednom periodu će biti otklonjena oštećenja. Apelujemo na građane da ne vrše samoinicijativno nikakve intervencije na vodotokovima i vodnim objektima (branama, mostovima, putevima, regulacijama), jer rizikuju svoju bezbednost.

Stručne ekipe „Erozije“ i „Vidraka“ će obaviti posao na otklanjanju nanosa, a komisije će uskoro izaći na teren i proceniti štete, koje će biti nadoknađene građanima u skladu sa mogućnostima Grada i pomoći Vlade Srbije koja se očekuje.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …