Odahnuli smo nakratko, ali daleko smo od kraja: jučerašnji novi skok u broju zaraženih korona virusom pokazuje da pažnja građana ne sme da padne, a odluke Kriznog štaba pozivaju na ozbiljnost.

Od danas je obavezno korišćenje zaštitnih maski u prevozu, a građanima se preporučuju maske i u svim zatvorenim prostorima, saopštila je Vlada Srbije nakon sednice Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19.

Do juče je korišćenje maski u javnom prevozu bilo opcionalno, a toga se pridržavala samo manjina putnika, posebno nakon što smo odmakli od epidemiološke drame prisutne na početku pandemije. Od danas je, međutim, obavezno korišćenje zaštitnih maski u gradskom i međugradskom prevozu i putnicima koji ne nose maske neće biti dopušten ulaz u prevozna sredstva. “Važno je napomenuti da maske ne moraju biti hirurške, kupljene u apoteci već građani mogu koristiti i pamučne maske ѕa višekratnu upotrebu i slično”, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Što se tiče zatvorenih prostora, Krizni štab je juče uputio preporuku svim građanima da u svim zatvorenim prostorima nose maske, sa posebnim akcentom na pošte, banke, javne institucije kao i prodavnice i tržne centre.

Takođe, doneta je i odluka da KBC Bežanijska kosa u Beogradu postane kovid-19 bolnica. Osim nje, svojevrsni kovid-centar postaje i niška Klinika za plućne bolesti.

Tokom vanrednog stanja, centralne kovid bolnice u Beogradu bile su zvezdara i Institu na Dedinju, pored, naravno, Infektivne klinike.

Krizni štab je na jučerašnjoj sednici odlučio da da preporuku i da se zabrane posete bolnicama, kao što je to bio slučaj tokom vanrednog stanja.

I ova odluka donesena je u okviru mera kojima se sprečava širenje korona virusa, a, podsećamo, na početku epidemije, i Vojska je čuvala ulaze u bolnice od neželjenih poseta.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …