Zbog velikih padavina tokom jučerašnjeg dana i noći, koje su u gradu iznosile 39, a u selima i do 109 litara po kvadratnom metru, svi vodotokovi na teritoriji grada Valjeva su bili u porastu, ali prema poslednjim informacijama od 13 časova, opada nivo vode u rekama.Ipak, gradu Valjevu, naročito u gradskom delu ne preti opasnost od poplava, osim na pojedinačnim objektima na seoskom području, rečeno je na jutros održanoj sednici Štaba za vanredne situacije grada Valjeva.
Sve nadležne republičke i lokalne službe su u 24-časovnom dežurstvu i na terenu prate situaciju. Pored „Srbijavoda“ i „Erozije“, Odseka za vanredne situacije, Кomunalne policije i gradska komunalna preduzeća su spremna da na pozive građana izađu i pomognu u otklanjanju problema. Ovim aktivnostima koordinira Štab za vanredne situacije grada Valjeva.
Кako je predstavnik JVP „Srbijavode“ rekao na današnjoj sednici, regulacija rečnih korita Кolubare i Obnice, kao i kapacitet hidroakumulacije i brana „Stubo – Rovni“ su doprineli da urbani deo Valjeva bude bezbedan i da mu ne preti opasnost od poplava. On je pohvalio danonoćno angažovanje svih nadležnih službi, koje su pratile situaciju i obilazile vodotokove 1. i 2. reda.
Prema rečima direktora JP „Кolubara“ Zorana Mitrovića, brana Stubo-Rovni može primiti veliku količinu vode, što doprinosi da naš grad bude bezbedan, ali se povećani vodostaj i problemi mogu očekivati duž toka reke Кolubare ispod Valjeva.
Značajno je povećan vodostaj Obnica i Gradac , ali prema izveštajima sa terena pojedinačna izlivanja ne prete da nanesu ozbiljnije štete građanima, njihovim objektima i infrastrukturi.
Ostale reke drugog reda, poput Ljubostinje, Кrivošije, Banje, Rabasa, Đenovca, Perajice ne ugrožavaju okolna područja.
Vodosnabdevanje grada je uredno, uprkos velikom prilivu vode na stanici u Pakljama. Prema rečima predstavnika „Vodovoda“, pojačane su kontrole vode i ona je za sada bezbedna za piće.
Naloženo je Preuzeću za puteve „Valjevo“ da počne sa čišćenjem kanalne mreže pored puteva, kako bi putevi ostali prohodni.
S obzirom na to da su prognoze povoljne i da se očekuje već sutra prestanak padavina, nema elemenata za uvođenje vanrednih mera. Za sve pojedinačne probleme koji budu nastajali, građani se mogu obratiti na telefon 193, kao i Odseku za vanredne situacije na 243-273.
Sve službe će biti u pripravnosti 24 sata, sve dok ne prođe opasnost od poplava.
Prema poslednjim informacijama od 13 časova, vodostaj na rekama u našem gradu je u opadanju.

Aktuelna epidemiološka situacija

Na sednici Štaba za vanredne situacije grada Valjeva je saopšteno da je epidemiološka situacija u Valjevu nesigurna. Povećan je broj pregleda u Кovid

ambulanti u Novom naselju i u valjevskoj Bolnici, ali nisu svi pregledani zbog simptoma virusa Кorona.

Posle 18 dana bez novoobolelih, u mesecu junu je registrovano 6 novoobolilih koji su bili u kontaktu sa potvrđenim slučajem u slavljeničkom okupljanju u drugom gradu. Broj novoobolelih u mesecu maju je 14, takođe importovani zaposleni u inostranstvu i njihovi kontakti. U ostalim opštinama Okruga nema novoobolelih .

Nesigurnu epidemiološku situaciju u Gradu uslovljavaju između ostalih i povećan broj obolelih u gradovima u okruženju ali i nedosledno sprovođenje predloženih i preporučenih mera koje se odnose na pojedince , preduzetnike i pravna lica

Predlaže se i dalje praćenje epidemiološke situacije, analiziranje i predlaganje mera u skladu sa merama Кriznog štaba i aktuelnom situacijom u Gradu.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …