Akademski slikar iz Valjeva Miloje Mitrović, profesor likovne kulture u OŠ „Mile Dubljević“ u Lajkovcu, nedavno je oslikao svoju 55. zebru, ovoga puta na pešačkom prelazu kod OŠ „Branko Radičević“ u Batajnici. Oslikavanje zebre je i svojevrsni umetnički performans, koji pod nazivom „Upoznajmo zebru“ Miloje Mitrović realizuje širom Srbije, u poslednje vreme uz podršku sina Nenada.

Događaj je privukao pažnju i simpatije prolaznika, kao i učenika i učiteljica škole „Branko Radičević“ koji su prisustvovali nastanku zebre. Oni su u dvorištu škole učestvovali u edukativnoj likovnoj radionici – oslikavanju signalizacije, upoznajući se tako sa saobraćajnim pravilima. Zbog primene epidemioloških mera, broj učenika je bio manji od planiranog.

Na radost zemunskih učenika, zebre već krase prilaze školama „Svetozar Miletić“, „Lazar Savatić“ i „Stanko Marić“. Naslikane su u okviru projekta Saveta za bezbednost saobraćaja Gradske opštine Zemun, koji uključuje predavanja, kreativne radionice i likovno stvaralaštvo. Realizaciju projekta zaustavilo je vanredno stanje, ali je nastavljen krajem maja tako da će Miloje Mitrović u junu oslikati zebre na pešačkim prelazima ispred osnovnih škola „Gornja varoš“ i „Sonja Marinković“.

„Zebre“ na pešačkim prelazima svakako predstavljaju veliku radost za najmlađe učenike i upečatljiv doprinos razvoju saobraćajne kulture učenika, a lajkovački profesor Miloje Mitrović po njima je postao prepoznatljiv i van granica Srbije.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа. Nеоphоdnа pоljа su оznаčеnа *

Pročitajte još

Kako je neformalno obrazovanje postalo važno tokom epidemije

U intervjuu za lokalno izdanje Nacionalne  geografije programski direktor Istražvačke…