Došao je na red probni test male mature koji je počeo danas od osam časova ujutru, testom iz srpskog jezika. Učenici osmog razreda danas će do 20 časova, polagati test čime će početi onlajn proba male mature.

Prema informacijama, test iz maternjeg trajao je 60 minuta od momenta kada se učenik prijavi na obrazovnu platformu “moja učionica”. Sutra je test iz matematike, a prekosutra kombinovani test. Na svakom od tri testa biće po 20 zadataka, pored srpskog i kombinovani test će trajati sat vremena, dok je za test iz matematike predviđeno 90 minuta.

Inače, smetnje koje su postojale pri priključenju na platformu otklonjene su tako da sada svi učenici mogu da joj pristupe. U Ministarstvu prosvete kažu da je sve spremno za probu onlajn male mature:

– Na platformu je prijavljeno 51.700 učenika, a mogu da polažu svi učenici osmog razreda. Tehničke uređaje, tablete i internet obezbedili smo za 2.844 učenika ili 4,3 odsto cele generacije – kažu u Ministarstvu, i konstatuju da nakon ove donacije nema đaka koji nema uređaj ili internet.

Ipak, u slučaju da postoji neki problem biće omogućeno da se u školi preuzmu sva tri testa u papirnoj formi 24. aprila.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević ocenio je nedavno da je probno onlajn polaganje male mature “vrlo dobra mera”.

– To je jedno samoprocenjivanje učenika završne godine. Ovo je prilika da se proba koja bi se radila u normalnim okolnostima radi na ovaj način – naveo je ministar Mladen Šarčević.

Rešenja samovrednovanja biće dostupna istog dana posle 20 časova. Učenici će znanje proveravati na jednostavan način – ponovnim pristupom na platformu na kojoj su radili test.

Proba male mature trajaće tri dana, do petka. Srpski, odnosno maternji jezik, prvi je na redu. Potom ide matematika, koja će moći da se rešava sat i po vremena, i na kraju kombinovani test, za čije rešavanje je predviđeno sat vremena.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …