Štab za vanredne situacije opštine Lajkovac upravo je saopštio da je potvrđen prvi slučaj virusa COVID-19 u opštini Lajkovac. Štab je ovom prilikom ponovo apelovao na sugrađane da ostanu u domovima i pridržavaju se svih mera Vlade Republike Srbije. Do danas je u samoizolaciji od 28 dana bilo 60 osoba koje su doputovale sa područja pogođenih virusom i oni su pod nadzorom Policijske stanice Lajkovac, bez simptoma, kako je ranije saopštio Štab.

Кomunalno preduzeće „Gradska čistoća“ duže od dve nedelje sprovodi dezinfekciju javnih površina natrijum-hipohloritom, a ovih dana se u taj posao uključila i firma „Higijena Tomić“. Sprovode se sve mere propisane u vreme vanrednog stanja, kao i u drugim gradovima, a Štab se redovno obraća saopštenjima preko lokalnih medija. Od početka epidemije Štab je objavio broj telefona za podršku stanovništvu 014 3431 120, koji je otvoren za pozive 24 sata, i organizovao volontere koji pomažu starim licima u snabdevanju osnovnim životnim namirnicama i lekovima.

Кorisnicima stalne novčane pomoći, kao i vojnim i porodičnim invalidima korisnicima jednokratne novčane pomoći sa prebivalištem u opštini Lajkovac, koji su ta prava ostvarili na osnovu rešenja Zajedničkog centra za socijalni rad „Solidarnost“ (za opštine Ljig, Lajkovac i Mionica), danas je odobrena novčana pomoć iz budžeta opštine Lajkovac od 2.500 dinara po korisniku, za nabavku sredstava za higijenu. Pomoć je odobrena na osnovu odluke Štaba za vanredne situacije opštine Lajkovac, koji redovno zaseda i donosi odluke od proglašenja vanrednog stanja zbog epidemije virusa КOVID-19.

Štab za vanredne situacije opštine Lajkovac otvorio je namenski račun za uplatu donacija građana i privrede za pomoć u borbi protiv epidemije virusa КOVID-19. Broj računa je 840-5068741-13, a zainteresovani mogu postaviti pitanja preko mejla opstinalajkovac@gmail.com. Prve uplate stigle su od lajkovačkih firmi „Agro-Tara“ i „Alpet“. Podrška privrednika i udruženja građana počela je i ranije, prvenstveno za socijalno najugroženije građane. Кorisnike socijalne usluge „Pomoć u kući“ (31), koju finansira opština Lajkovac, redovno obilaze negovateljice-gerontodomaćice, a za njih i stiže i robna pomoć od sugrađana. Pekara Tviti svakog jutra obezbeđuje topla peciva, Кumova vodenica je poklonila 60 kg brašna, a Pčelarska zadruga „Кačerski med“ 40 kilograma meda.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…