Nakon vrlo uspešnog Valjevskog sajma knjiga DOCTRINA FAIR održanog 9. i 10. maja 2019. godine udruženje građana OPEN MINDED se odlučilo da godinu završi na adekvatan način nizom programa, koji će svojom tematikom sigurno zainteresovati sugrađane. Na ovaj način udruženje građana OPEN MINDED želi da uspostavi kontinuitet prisutnosti na valjevskoj kulturnoj sceni, kojoj bi trebalo da je u interesu da neguje kulturnu varijabilnost i događaje, koji odudaraju od neprestano prisutnog obrasca estradizacije srpske kulture.

U svečanoj sali Valjevske gimnazije u ponedeljak, 16. decembra, u 19 časova očekuje nas zanimljiva javna tribina povodom obeležavanja 30 godina od pada Berlinskog zida. Gosti, prof. dr Miloš Кović i doc. dr Miloš Jovanović, su i više nego kvalifikovani da govore o ovom događaju koji je presudno uticao na savremeni tok istorije, a novinar Mile Perić će moderirati diskusijom.
I za kraj, u ponedeljak 23. decembra, u 19 časova u svečanoj sali Valjevske gimnazije, svoj novi roman „Solunska 28“ predstaviće dr Nele Кarajlić. Nastavak sage o jednoj kući, jednom gradu i dva sveta još jednom potvrđuje da je naša književnost u dr Кarajliću dobila jedan nov, drugačiji i hrabar glas kojim ovaj svestrani umetnik ume i ima mnogo toga važnog da nam kaže.
Кao zaključak nameće se činjenica da je za opstanak jednog društva najbitnije njegovo preispitivanje i svi navedeni programi su organizovani sa istim ciljem – da bi se društvene pojave i svet oko nas dubinski analizirali, ali i da bismo čuli od navedenih gostiju da li je društveni progres nekako ostvariv. Izokrenuta lestvica vrednosti sistematično uslovljava da se ne skreće pažnja na zaiste važne trenutke iz kulturno – društvenog miljea, a udruženje građana OPEN MINDED svojom aktivnošću nastoji da pruži tračak vere u prave vrednosti kako se ne bi obistinile crne pretpostavke iz pesme Bitlsa „Nowhere man”, čiji stihovi, nažalost, u mnogome uokviruju model egzistiranja savremenog čoveka.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа. Nеоphоdnа pоljа su оznаčеnа *

Pročitajte još

Tok epidemije Covid-19 na teritoriji kolubarskog okruga

Od početka epidemije kovid 19 infekcije 14.3.2020 . pa do 2.8.2020. godine je prijavljeno …