Od 2014. godine planinarsko drustvo Ćira Lajkovac organizuje republičku planinarsku akciji pod nazivom Stazama Kolubarske bitke. Tada smo na brdu Čovka na stogodisnjicu od čuvene Kolubarske bitke podigli spomenik nasim junacima. Spomenik osvestali i odrzali pomen za sve postradale. Svaka godine ( zadnja subota u novembru ) odrzava se ova akcija koju poseti vise stotina planinara iz Srbije, Republike Srpske i AP Kosovo. Ove godine akcija je 30. novembra. U manastiru Sv.Georgija u selu Ćelije kod Lajkovca odrzava se pomen i kulturni program.

Planinarsko-smučarsko društvo ”Ćira” iz Lajkovca prema kalendaru akcija organizuje:

REPUBLIČКU planinarsku akciju
STAZAMA КOLUBARSКE BITКE

Akcija će se izvesti 30. novembra (SUBOTA) 2019. godine, po sledećem planu:

08-09sati Skup i prijave učesnika u Lajkovcu na platou Železničke stanice.

09.00 sati Otvaranje akcije i polazak na stazu;

09-15 sati Pešačka tura na stazi: od Lajkovca (120 mnv) – arheološko nalazište Anine – Čovka (272 mnv) – spomen kosturnica i manastir Ćelije (139 mnv) – spomenik Dimitriju Tucović na Vrapče brdu – „Markovića put“ – Lajkovac .
Postoji mogućnost da autobusi u povratku čekaju kod starog mosta na Кolubari
a minibusevi mogu biti kod manastira (ako učesnici žele da skrate stazu).

16 sati Povratak u Lajkovac

16.30 sati Ručak uz dodele zahvalnica i prigodan program.

STAZA:
Dužina staze je 16 km i spada u kategoriju lakih staza. Voda na stazi : kod manastira. U manastiru biće ukratko o istoriji kraja i učešću naših predaka u Prvom svetskom ratu. Učesnici biti posluženi čajem kod manastira.
PREPORUКE:

  • Oprema odgovarajuća za jednodnevnu akciju, nepromočiva obuća i odeća zbog moguće kiše (opremu prilagoditi vremenskim uslovima).
  • Ručak po završetku akcije je u hotelu „Lajkovac“ (cena ručka je 300,00 dinara, posni pasulj, salata, hleb). Cene pića su pristupačne (piće ne ulazi u cenu ručka).
  • Obavezno poneti planinarsku i zdrastvenu knjižicu. Pribor za ručavanje je obezbeđen.
    NAPOMENA:
    Organizator obezbeđuje redarsku službu na stazi, pečat akcije i prolaznih tačaka, takođe i prisustvo osoblja Doma zdravlja „Lajkovac“ i GSS. Obaveze vođa grupa su da pri dolasku predaju popunjen spisak učesnika ( na OBRASCU BROJ 1 ), kao i uplate učesnika zainteresovanih za ručak. Izbor učesnika na stazi i odgovornost za svoje članove snose vođe grupa. U slučaju loših vremenskih uslova organizator zadržava pravo na promenu staze.
    Poželjno je potvrditi učešće do 28.11.2019.g.

Prijave i obaveštenja:
063/253-054; 065/253-0054
http://www.psdciralajkovac.com

Naši stari, Vaši i naši dedovi i pradedovi, tražili su samo jedno od nas – NEMOJTE NAS ZABORAVITI stoga Vas pozivamo da zajedno ispoštujemo želju naših predaka.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …