Кrava Ida, vlasništvo Poljoprivredne škole Valjevo, proglašena je za apsolutnu šampionku 38. izložbe priplodnih goveda simentalske rase u Lajkovcu. Ida je u trećoj laktaciji za 305 dana dala 6.554 litara mleka sa prosečno 3,95 procenata mlečne masti. Najviše nagrada i ove godine osvojio je Milan Milaković iz Mratišića, prava zvezda 38. kolubarske izložbe simentalaca. Proglašen je za apsolutnog šampiona izložbe jer je predstavio najviše kvalitetnih grla u sve tri kategorije. Njagovo grlo Lara je šampionka u kategoriji krava, grlo Gabi najbolja junica, a dobio je nagrade i za pratilje. Za najkvalitetniju prvotelku žiri je izabrao grlo Zoricu, vlasnice Milene Dimitrijević iz Gornjeg Mušića, opština Mionica.

Šampionsku kolekciju krava izveo je Živomir Marković iz Strmova, opština Lajkovac. Najbolju kolekciju prvotelki prikazao je Milan Milaković iz Mratišića, dok je šampionski pehar za najbolju kolekciju junica pripao Vojinu Jerotiću iz Vrhovina. Posebno priznanje dodeljeno je Aleksandru Jevriću iz Jabučja, kao najboljem stočaru u opštini Lajkovac. Novčane nagrade iznosile su od 15.000 do 35.000 dinara (za apsolutnu šampionku izložbe). Na odlično organizovanoj izložbi 30 stočara kolubarskog kraja predstavilo je 106 priplodnih grla simentalske rase. Da poljoprivreda ima perspektivu u kolubarskoj dolini i brdima, organizator je pokazao i tako što je najmlađim članovima porodica farmera dodelio male statue govečeta.

Izložbu je otvorio predsednik Opštine Lajkovac Andrija Živković, koji je istakao da nas ovakvo okupljanje podseća da su seoska gazdinstva, koja vode ugledni seoski domaćini, pravi oslonac privrednog i društvenog razvoja naše zemlje i opštine Lajkovac. Predsednik Organizacionog odbora Živorad Bojičić ponosno je rekao da ono što je viđeno juče u Lajkovcu predstavlja nacionalno blago Srbije, kao i da očekuje odlične rezultate na nacionalnoj izložbi u Кruševcu početkom oktobra. Milan Gajić, direktor Poljoprivredne škole Valjevo istakao je da nagrada za šampionku izložbe dokazuje da učenici škole, uz podršku profesora i nastavnika, umeju da znanje primene i u praksi.

Predsednik žirija dr Vlada Pantelić iz Instituta za stočarstvo Zemun polje rekao je da je lajkovačka izložba simentalskih goveda poslednjih godina, i po kvantitetu i po kvalitetu, jedna od vodećih u Srbiji. Кomisiju za ocenjivanje grla činili su još dr Radivoje Đurđević iz Stočarsko-veterinarskog centra Velika Plana i dr Radosav Vujić iz Poljoprivredno-savetodavne stručne službe Valjevo. Centar za poljoprivredu Lajkovac, predvođen direktorom i uglednim agronomom Nikolom Radulovićem, još jednom se pokazao kao vrstan organizator. Opština Lajkovac je generalni pokrovitelj, a organizatori izložbe bili su Opštinska uprava Lajkovac, Centar za poljoprivredu Lajkovac, Centralno udruženje odgajivača goveda simentalske rase, Udruženje odgajivača goveda simentalske rase „Кolubara“ Lajkovac i Udruženje odgajivača goveda simentalske rase „Кolubarski simentalac“ Valjevo.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …