Služba ginekologije Opšte bolnice Valjevo dobila je odobrenje od Ministarstva zdravlja da uvede novu metodu ranog skrininga za trudnice DOUBLE TEST koja do sada nije rađena u našoj ustanovi. U pitanju je neinvazivna dijagnostička metoda koja predstavlja pomoćnu dijagnostiku pri praćenju i lečenju patologija trudnoća.

Sve trudnice kojima lekar indikuje potrebu da se testiraju na ovaj način moći će to potpuno besplatno i komforno da testiranje urade u valjevskoj bolnici. Potrebno je da otvore istoriju na Odseku patorlogije trudnoće Službe ginekologije gde će im biti uzorkovan materijal i poslat na analizu. Nakon toga se istorija zatvara, a rezultate dobijaju najkasnije za dva dana.

Nespecifičan double test koji je značajan statistički metod i ukazuje lekaru specijalisti koji vodi trudnoću da li je i koje je potrebno sprovesti dodatne pretrage i analize kod trudnice. Double test se radi između 11 i 13 nedelje trudnoće jer se tada dobijaju najprecizniji podaci.

U Porodilištu valjevske bolnice do kraja avgusta je rođeno 809 beba iz čitavog Kolubarskog okruga. U protekloj godini na svet  je stiglo 1242 bebe i to po opštinama, u Valjevu 688, Ub beleži 195 prinova, Mionica 61 novorođenče, rode su donele 161 Lajkovčana, u Osečini je rođeno 70 dece, a u Ljigu 45. Statistika još kaže da parne godine donose više beba, a uvođenje novih metoda i dijagnostika u Opštoj bolnici Valjevo umnogome olakšava svim majkama da se odluče na rađanje i donošenje zdravog potomstva u savremenim medicinskim uslovima koje pruža Služba ginekologije ka čijem porodilištu gravitira čitav Kolubarski okrug.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…