Vera Marković:

Lokalni front Valjevo je 7. maja 2019. godine poslao obaveštenje rukovodiocu Odeljenja za inspekcijske poslove, Aleksandru Jankoviću i rukovodiocu Odeljenja za građevinsko zemljište i infrastrukturu, Zoranu Trifunoviću da se u park šumi „Pećina, po pešačkim stazama obavlja saobraćaj i parkiraju motorna vozila. Uz obaveštenje smo priložili fotografije koje prikazuju kako se po pešačkim stazama parka „Pećina“ kreću i parkiraju automobili. Od tada je prošlo osamnaest dana, ali do danas nismo dobili odgovor, niti bilo kakvu reakciju nadležnih službi.
Od nadležnih smo tražili da vrate rampu sa znakom zabrane saobraćaja i žardinjere na ulasku u „Pećinu“ iz pravca „Lovačkog doma“. Takođe, zahtevali smo da nadležne službe osiguraju primenu Plana generalne regulacije „Zapad“ koji koji zabranjuje kretanje, zaustavljanje i parkiranje vozila unutar granica park šume, „izuzev vozila službe održavanja“.
Sasvim je očigledno da nadležne gradske službe duže vreme propuštaju da osiguraju komunalni red u parku „Pećina“, ne primenjujući odredbe Odluke o uslovima i načinu obavljanja komunalnih delatnosti i komunalnom redu u Valjevu. Vlast u Valjevu dopušta da se upotrebom motornih vozila u parku „Pećina“ krše propisi i ugrožava priroda u zakonom zaštićenoj oblasti. Zbog toga Lokalni front danas postavlja ovu „rampu“ kojom opominjemo i vozače i vlast u Valjevu da ovde nije dozvoljeno parkiranje. Pozivamo nadležne službe u Valjevu da primenjuju zakon i da osiguraju da se poštuje zabranja motornog saobraćaja i zabrana parkiranja u parku „Pećina“.



Tatjana Petković:

Pećina je jedno od naših omiljenih izletišta. Sada smo nadomak grada, pored reka Кolubare, Obnice i Jablanice. Nema generacije Valjevaca koji nisu dobar broj dana proveli na Pećini. Ovde smo dolazili i još dolazimo sa drugovima i drugaricama, sa učiteljem ili učiteljicom, sa roditeljima, sa simpatijom… Na Pećini se družilo, igrala se lopta, sankalo se i grudvalo. Ovde pronalazimo mir kad nam je potreban, a deca drugare za ceo život!

Danas park Pećina više nije izletište, namenjeno šetačima i biciklistima, već mesto za parkiranje i investiranje. Automobili sve češće uzurpiraju zelene površine i pešačke staze. Iz nepoznatih razloga, duže vreme je otvoren ulaz za automobile u park „Pećina“. Svakodnevno neko od zaljubljenika u prirodu na svom Instagram ili Fejzbuk profilu objavi fotografije automobila koju su parkirani u „zabranjenoj zoni“. Neretko šetači bivaju izgurani sa staza, a da Vas podsetim, najveći broj posetioca Pećine su deca. Da li treba da budemo zabrinuti da nam dete ne udari auto u Parku prirode? Da li je Valjevo do toga došlo? Da zbog nečije nesposobnosti drhtimo i budemo na oprezu od SAOBRAĆAJA. I to u parku prirode! Zašto su ovim gradskim čelnicima stanovnici grada Valjeva na poslednjem mestu?

Ovaj park mora da bude sačuvan kao nedirnuta oaza, jer u njemu ima mesta za sve osim za automobile. Vlast u Valjevu je odgovorna za zaštitu parka „Pećina“. Ne smemo dopustiti da se naši parkovi, izletišta i bogatstva ovog grada pretvaraju u nečije interesne zone. Zato pozivamo građane i građanke Valjeva da odbrane „pluća grada“, zbog svih nas i zbog budućih generacija, jer Park „Pećina“ nije parkiralište!

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …