U subotu, 25. maja u 20 časova, koncertom beogradskog kamernog orkestra “Gudači sv. Đorđa” valjevska muzička škola zaokružuje proslavu 65 godina rada i istovremeno praznuje svoje međunarodno takmičenje gudača “Zlatne stepenice” koje se ove godine održava četvrti put .Jedan od napopularnijih i najkvalitetnijih srpskih gudačkih ansambala, valjevskoj publici će izvesti dela Hajdna, Elgara, Respighia i Srđana Sretenovića. Na koncertu će sa orkestrom nastupiti i mladi violončelista, Relja Mitrović, učenik MŠ “Dr. Vojislav Vučković” u klasi prof. Danijele Milutinović,  jedan od najuspešnijih čelista najmlađe generacije u našoj zemlji ali i apsolutni pobednik prošlogodišnjih valjevskih  “Zlatnih stepenica”.

Kamerni orkestar Gudači sv. Đorđa osnovan je 1992. godine, na inicijativu grupe bivših učenika Škole za muzičke talente iz Ćuprije i profesora Petra Ivanovića. Od osnivanja do danas, više generacija najeminentnijih umetnika činile su ovaj jedinstveni beogradski kamerni ansambl. Prva nagrada na Međunarodnom takmičenju Muzičke omladine u Beogradu 1996. godine, ostvarena pod umetničkim rukovodstvom profesora Petra Ivanovića, doprinela je da ovaj ansambl postane jedan od
najznačajnijih orkestara u zemlji. Iste godine, Gudači sv. Đorđa su pozvani da održe koncert u Londonu povodom 50-ogodišnjice UNICEF-a.
Na poziv i preporuku profesora Ivanovića, od 2006. do 2011. godine uloga muzičkog direktora orkestra bila je poverena violinisti svetske reputacije Gordanu Nikoliću. Muzički maraton pod nazivom Music challenge, na kojem su sa Gordanom Nikolićem izvedeni svi Mocartovi koncerti za violinu i Simfonija br. 29 u A-duru, nagrađen je Nagradom Grada Beograda za najuspešniji koncert u 2006. godini. Koncert Gudača sa violinistom Romanom Simovićem, koji je održan u Kolarčevoj zadužbini 15.
novembra 2011. godine, proglašen je za Koncert godine od strane časopisa Muzika Klasika. Koncerte Gudača sv. Đorđa pratile su nepodeljene simpatije publike i visoke ocene stručne javnosti u zemlji i inostranstvu. Pored objavljenih kritika, trajni zvučni zapisi za radio i televiziju, kao i 18 kompakt diskova verodostojno dokumentuju umetničke rezultate orkestra.
Gudači za sobom imaju preko 1600 koncertnih nastupa u zemlji i inostranstvu. Njihov repertoar, od baroka do savremene muzike obuhvata dela iz različitih stilskih epoha ali i kompozicije srpskih autora, među kojima su brojne i one koje su posvećene ovom ansamblu, kao i
dela kamerne muzike u aranžmanima za gudački orkestar. Njihov muzički profil, posvećenost i entuzijazam stvorili su srdačne veze sa solistima, dirigentima i kompozitorima.
U okviru orkestra postoji i radi više kamernih sastava koji su ostvarili veliki broj koncerata, nastupajući i na eminentnim domaćim festivalima ( Međunarodna tribina kompozitora, BELEF,
KOMA, itd.).
Od značajnijih turneja i gostovanja ističu se ona u Velikoj Britaniji, Holandiji, Nemačkoj, Švedskoj,Ukrajini, Rusiji, Mađarskoj, Makedoniji, Sloveniji, Italiji,Austriji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.
Gudači redovno nastupaju na renomiranim festivalima: BEMUS, NOMUS, BELEF, NIMUS, Ohridsko leto,Interfest Bitolj, Mokranjčevi dani, Budva grad teatar, Sarajevski festival, Međunarodna tribina kompozitora i drugi.
U prošloj sezoni, ansambl je obeležio prvi veliki jubilej, 25 godina od osnivanja orkestra (1992-2017).

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …