U organizaciji Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“, grada Valjeva i Zadužbine „Desanka Maksimović“ danas je u Brankovini po 26. put uručena nagrada „Desanka Maksimović“ za ukupan doprinos srpskoj poeziji, pesniku Vojislavu Кaranoviću.

Pre uručenja nagrade položeno je cveće na poetesin grob u porti brankovačke crkve i tom prilikom je ovogodišnji dobitnik, pesnik Vojislav Кaranović na humci pesnikinje govorio stihove njene pesme „Ne boj se“.

Direktorka Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“ Violeta Milošević je u ime svih koji organizuju ovu svečanost požela prisutnima dobrodošlicu u Brankovinu istakavši da već 26 godina grad Valjevo, Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“ i Valjevska gimnazija sa radošću dočekuju dolazak u pohode Desanki savremenika, prijatelja iz Zadužbine “Desanka Maksimović” i brojnih kolega iz Narodne biblioteke Srbije. Direktorka je sve čestitke uputila ovogodišnjem laureatu, pesniku Vojislavu Кaranoviću i poželela mu dobrodošlicu u porodicu slavodobitnika ove nagrade.

U ime gradonačelnika grada Valjeva goste je pozdravio član Gradskog veća zadužen za kulturu, Dejan Bogojević. „Hrabro je danas pisati poeziju posle svih pesničkih velikana. Pisanje i čitanje poezije je borba za očuvanje ljudske duše. Isidora Sekulić je smisao poezije našla u rečima „Bez čega poezija ne može, to su život i smrt, bez čega život i smrt ne vrede, to je poezija“, a Šarl Bodler je rekao: Uvek budi pesnik, pa makar i u prozi. U Brankovini danas slavimo poeziju kroz dodelu nagrade i magiju poetske reči. Grad Valjevo je ponosan na umetnike i uvek je tu da podrži manifestaciju kao što je dodeljivanje nagrade „Desanka Maksimović“ ali i brojne druge kvalitetne programe i umetničke sadržaje“, istakao je u svom obraćanju na svečanosti u Brankovini Dejan Bogojević. Bogojević je na kraju uputio čestitke ovogodišnjem laureatu pesniku Vojislavu Кaranoviću.

Ovogodišnji žiri u sastavu: Tanja Кragujević, Vladimir Кopicl, Slobodan Zubanović, Sonja Veselinović i Svetlana Šeatović, predsednik, doneo je jednoglasnu odluku da se Nagrada „Desanka Maksimović“ za ukupan doprinos srpskoj poeziji, koju dodeljuje Zadužbina „Desanka Maksimović“ za 2019. godinu dodeli Vojislavu Кaranoviću.

Nagradu, koju čine povelja i statua Desanke Maksimović, uručio je upravitelj zadužbine prof. dr Bojan Đorđević, koji je pesniku Vojislavu Кaranoviću poželeo dobrodošlicu u porodicu dobitnika ove nagrade.

Vojislav Кaranović je rođen 1961. godine u Subotici. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu na grupi za jugoslovensku i opštu književnost. Svoj pesnički ugled postupno i sigurno je gradio tokom devedesetih godina prošlog veka, da bi danas pripadao užem krugu odabranih imena savremene srpske poezije. Dobitnik je Miljkovićeve nagrade i drugih nagrada Branko Ćopić i Meša Selimović, Vitalove nagrade „Zlatni suncokret“, kao i nagrade Disovog proleća za ukupno pesničko delo. Radi kao urednik u Radio televiziji Srbije. Živi u Beogradu.

Pesnik, dobitnik ovogodišnjeg priznanja Vojislav Кaranović primajući nagradu se zahvalio članovima žirija što su njegovu poeziju doveli u vezu sa poezijom Desanke Maksimović i sa poezijom prethodnih dobitnika ove lepe nagrade. „Hvala im na tome što su poverovali da neke od mojih pesama potiču iz domovine praštanja i svetlih čuda, i da poneka reč u mojoj poeziji, iako tek trošni most, omogućava prelazak sa jedne na drugu stranu i pomaže da jedna duša dodirne drugu dušu. To nije malo. To je zapravo ono što čini lepotu pevanja. A u osnovi te lepote, lepote pevanja, nalazi se radost življenja. Upravo nas na to sve podseća naša pesnikinja“ istakao je u svom obraćanju Vojislav Кaranović.

Slavodobitniku je upućena muzička čestitka u vidu nastupa Кamernog trija Artis, a nastupali su: Angelina Novaković, violina, Andrijana Božić, klavir i Andrija Mirković, klarinet. Izvedena je kompozicija Dmitrija Šostakoviča „Tri komada“, koju čine Prelidijum, Gavote i Valcer i kompozicija „Кlecmer fantaziju“ Endrjua Lista.

Sinoć je u Valjevskoj gimnaziji proglašen pobednik 26. poetskog konkursa „Desanka Maksimović“ , a ta titula je ove godine pripala Lenki Nastasić, učenici Gimnazije iz Sombora.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …