U utorak 23. aprila od 18 časova u Čitaonici Gradske biblioteke Lajkovac biće predstavljena knjiga Valjevca Luke Tripkovića „Osmeh pod gorom maslinovom“. Roman mladog autora bio je u užem izboru za nagradu nedeljnika NIN za 2016. godinu, a pre toga je isti rukopis nagrađen mestom u ediciji „Prva knjiga“ Matice srpske. Drugo izdanje knjige objavila je „Laguna“.

U središtu zbivanja ove ratne drame nalazi se istinita priča o iseljenju kolekcije madridskog muzeja Prado. Operacija koja je trebalo da spreči fašiste da se domognu umetničkog blaga, makar i po cenu da ono pripadne Sovjetima, ukrstila je sudbine jednog sovjetskog generala, španske feministkinje, lekarke iz imućne madridske porodice i doktoranta iz Jugoslavije, koji piše disertaciju zaveden psihoanalizom i nadrealističkim pokretom.

Luka Tripković je rođen 1989. godine u Valjevu. Studirao filozofiju i slikarstvo. Diplomirao 2014. godine na Fakultetu likovnih umetnosti, u klasi profesora Milete Prodanovića, gde je trenutno na doktorskim studijama. Objavljuje teorijske tekstove od 2015. godine. Likovne radove izlagao je u zemlji i inostranstvu, dobitnik je nagrada „Stevan Кnežević“ i „Ljubica Sokić“. Rukopis romana „Osmeh pod gorom maslinovom“ nagrađen je mestom u ediciji „Prva knjiga“ Matice srpske. Roman je 2016. godine uvršten u uži izbor za NIN-ovu nagradu.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …