U sredu 24.04.2019.god. u 18:00 u Centru za kulturu u Valjevu.

Projekat „U susret Vaskrsu“ realizujemo na nivou predškolskih grupa PU „Milica Nožica“.  Učestvuju deca iz sledćih objekata:  „Mihailo Stupar“ – „Zvončić“ – „Pčelica“ – „Bambi“ – „Pinokio“ – „Naša radost“ – „Bubamara“ – „Hajdi“ – „Kolibri“ – „Vidra“

Program je kreiran kao rezultat izuzetnog rada i saradnje između vaspitača i Odbora za veronauku Eparhije valjevske i veroučitelja Predškolske ustanove. Cilj projekta jeste da se deci približe religijske ideje na njima blizak način, kroz igru, pesmu, glumu, sa dramskim tekstovima koji su prilagođeni uzrastu dece a istovremeno imaju snažnu edukativnu poruku i kao krajnji rezultat, razvijanje osećanja ljubavi i privrženosti dece crkvi. 

Program se odvija u više celina čiji tok je smisleno objedinjen, sa hronološki raspoređenim segmentima koje su vaspitači objedinili u dogovoru sa veroučiteljima, uzimajući u obzir religijski aspekt, njihovo stručno mišljenje i sugestije. Tekst je koncepiran kroz više segmenata u kojima fokus  jeste Sveti Sava koji je uveo Hrišćanstvo i našem narodu približio veru.

Program otpočinje izvođenjem narodne, tradicionalne igre „Igrale se delije“ od strane dece, predškolaca iz objekta „Mihailo Stupar“.

Nakon izvedene igre na scenu stupa vrtić „Zvončić“. Deca, naratori iz sadašnjosti, pričaju o našem gradu i uvode u program. Muzička numera koju ivodi hor jeste:“Valjevo – moj grad iz snova“.

Sledi vrtić „Pčelica“ i dramski segment u kome se dramskim delom publici dočarava detinjstvo Rastka Nemanjića.

Vrtić „Bambi“ i „Pinokio“ zajedno učestvuju u sceni koja dočarava dolazik Rastka Nemanjića u manastir, njegovu želju njegovu nameru da se zamonaši, koja se i obistinila. Nakon što Rastko postaje Sava, nastupa mešoviti hor dece koji izvode „a capella“ numeru:“Ko udara tako pozno“.

Vrtić „Pinokio“ zatim izvodi dramski deo „Trojeručica“.

Sledi plesna koreografija „Studenica“ koju izvode devojčice vrtića „Kolibri“.

Nakon izvedene plesne numere na scenu stupaju predškolci vrtića „Naša radost“, izvode dramatizaciju „Sveti Sava i neradna žena“. Takođe igraju i folklornu igru:“Tavala, tavala“.

Predškolci vrtića „Bubamara“ izvode dramsko delo:“Sveti Sava i seljak bez sreće“

U sledećem segmentu deca vrtića „Hajdi“ i vrtića „Kolibri“ zajedno izvode plesno-pevačku numeru:“Spremajte se dečice“. Scena je usmerena na temu Lazareve subote, Cveti i Vrbica u crkvi.

Sledeći nastupaju predškolci vrtića „Vidra“. Izvode recital vezan za temu „Veliki petak“, a zatim i  svojevrsan igrokaz kojim se opisuje lepota Vaskrsa i tog svečanog dana. Izvode i horsku numeru „Vaskrs je“. Projekat se svečano zatvara pesmom:“Vаskršnje jutro“. Numeru izvodi devojčicа iz Pčelice,  kostimirаnа kаo аnđeo, oko devojčice koja je solista pevaju decа iz jslene grupe „Zvončić“ – obučeni kаo аnđelčići.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…