Zdravstvenim predavanjem za učenike sedmog razreda Prve osnovne škole juče je u sali Muzičke škole obeležen Svetski dan borbe protiv tuberkuloze. Organizator je bila Služba polivalentne patronaže Doma zdravlja Valjevo, uz podršku Službe pneumoftiziologije Opšte bolnice Valjevo, Zavoda za javno zdravlje Valjevo, Crvenog krsta Valjevo i Medicinske škole. Učenicima su se obratili epidemiolog dr Biljana Rajković iz ZZJZ Valjevo i specijalista pulmologije dr Đorđe Jovanović iz Opšte bolnice, a zatim je Slavica Filipović iz Patronažne službe Doma zdravlja govorila o osnovnim aspektima prevencije tuberkuloze. Iako šira javnost često tako misli, ova bolest nije iskorenjena, a globalni plan je da to bude do 2030. godine, rekla je epidemiolog dr Biljana Rajković i nastavila:

  • Učinjeni su značajni koraci, ali nismo blizu cilja. TBC je među 10 najčešćih uzročnika smrti, odnosno jedan od najčešćih uzročnika među infektivnim bolestima. Primena nove efikasne dijagnostike i metodologije lečenja učinila je da Srbija, prema podacima iz 2017. godine, spada među zemlje sa niskim rizikom oboljevanja od TBC – 11 na 100.000 stanovnika. U Кolubarskom okrugu prošle godine imali smo 19 obolelih na 100.000, što je nešto više od republičkog proseka, ali imamo značajan pad u broju obolelih, stopi incidence i broju umrlih.
    Dr Đorđe Jovanović iz Pneumoftiziološke službe Opšte bolnice Valjevo ukazao je da svi koji imaju respiratorne simptome kao što su kašalj, iskašljavanje, povišena temperatura, gubitak apetita i telesne težine trebalo bi da se obrate lekarima i pregledaju.
    -To nije bitno samo zbog toga da bi se oni lečili već i zato što predstavljaju izvor infekcije. Blagovremeno uspostavljanje dijagnoze doprinosi da se bolest ne širi u okolini. To je jedan od gorućih problema: kada kažemo porodici i familiji obolelog da je potrebno da se i oni pregledaju, često kažu da to ne žele. Ljudi su zatečeni da to može danas da im se desi, a mi smo tu da razbijemo neke stigme i da im objasnimo zašto i kako. Bolest je

izlečiva, ali je proces dugotrajan, postoje razni režimi lečenja – od šest ili devet meseci, a postoje i komplikovaniji, rezistentni oblici čije se lečenje sprovodi u specijalizovanim bolnicama. Кod nas je to u Sokobanji i u Beloj Crkvi. U našem regionu nema takvih oblika. Razni su faktori koji će uticati da li će nosilac Кohovog bacila oboleti od tuberkuloze: loš način života, loša ishrana, imunosuprimirajuće bolesti itd.
Vesna Pavlović, glavna sestra Službe polivalentne patronaže Doma zdravlja Valjevo, rekla je da Patronaža zdravstvenim predavanjima upravo ukazuje učenicima zašto dolazi do tuberkuloze i kako možemo da se zaštitimo.
-Moderan stil života sa sobom nosi rastrzanost, što dovodi do toga da ne odmaramo dovoljno, da nismo fizički aktivni, nepravilno se hranimo, izloženi smo stresu. To su najznačajniji faktori rizika i mi upravo zdravstvenim predavanjima utičemo na decu školskog uzrasta da budu zdrava baza i da izrastu u funkcionalne ljude. Da poštuju preporuke zdravih stilova života, na koji način mogu da se zaštite od TBC, da steknu naviku da se obrate lekaru zbog nekih simptoma sličnih prehladama i gripu itd. Zdravstvenim predavanjima se borimo i protiv predsrasuda – govorimo mladima koliko je važno da jedni drugima budu podrška kako bi se oduprli nezdravim stilovima života i bolestima zavisnosti, a samim tim jačaju svoje zdravlje.
Viša strukovna sestra-specijalista javnog zdravlja Slavica Filipović toko predavanja učenicima je na prijemčiv način ukazala na faktore rizika, načine prenošenja i zaštite od infekcije bacilom tuberkuloze. Služba polivalentne patronaže Doma zdravlja Valjevo organizuje predavanja o prevenciji ove bolesti za učenike sedmog razreda osnovnih škola. Od 21. do 28. marta predavanja se organizuju za gradske škole, a početkom aprila za prigradske i seoske osmogodišnje škole.

Prikaži još ovjava iz Grad

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …