Pet nedelja građanke i građani Valjeva koriste svoje suvereno pravo da mirnim i dostojanstvenim protestnim šetnjama iskažu svoj stav o stanju u Srbiji, Valjevu i svakom drugom gradu i opštini u Srbiji.

A stanje je svuda isto. Urušene institucije, unižena pravna država, bahati lokalni podanici, zarad zaštite lika i (ne)dela Vođe, prete, ucenjuju, pale imovinu, zloupotrebljavaju javna dobra. Jedino u čemu su uspešni je sejanje mržnje i straha.

I to je razumljivo, jer za bolje ne znaju. Dok su se narodi istočne Evrope oslobađali stega totalitarnih režima, sadašnji vlastodršci u Srbiji su bili vodeće perjanice ratnog huškanja.

I šta god da su, navodno, branili i štitili toga više nema. Najtužnija je činjenica da su neki ljudi gubili živote dok su oni osvajali kvadratne metre stambenog prostora i osiromašivanjem države i građana bogatili sebe i svoje podanike.

Od perjanika došli su u poziciju koja je pogubna za državu i društvo. Krvlju zaprljane šinjele zamenili su skupocenim evropskim odelima, huškačku retoriku zamenili su kvazievropskim i populističkim  floskulama i izjavama.

I dok ista ta Evropa ćuti, građanke i građani Srbije,mirnim i dostojanstvenim protestnim šetnjama, demonstriraju jasan otpor trenutnom stanju u društvu.

Svaki korak koji se napravi tokom šetnji je korak ka slobodi, korak ka pravnoj državi.

Jasno je da svaka građanka i svaki građanin koji šeta ne čini to da bi se došlo do kozmetičke (personalne)  zamene.

Više je nego jasno da svaka građanka i svaki građanin šeta jer želi PROMENU. Jednom za svagda, ta promena će u fokus svega staviti pravnu državu koja će u svakom trenutku biti sposobna da zajedno sa građanima gradi pravedno i solidarno društvo. Društvo u kojem su građani, a ne podanici ključni akteri.

Šesta protestna šetnja u Valjevu održaće se u petak, 15. marta, sa početkom u 18 sati kod Desankinog spomenika.

Ruta šetnje:

Desankin spomenik – Vojvode Mišića  – Pantićeva – Uzun Mirkova – Karađorđeva – Gradski trg.

Na protestnom skupu, okupljenima će se obratiti:

– Dragan Todorović Todor, (novinar)

– (Rade Radovanović), (novinar)

– Dušan Teodorović (akademik).

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа. Nеоphоdnа pоljа su оznаčеnа *

Pročitajte još

Svetski dan borbe protiv side

Danas, 1.decembra,  obeležava se Svetski dan borbe protiv side i to je prilika da se ljudi…