Na Brankovačkom visu je danas obeleženo 215 godina od polaska ustaničke vojske u oslobađanje Valjeva i učestvovanja u Prvom srpskom ustanku. Ustanike su predvodili prota Mateja i Jakov Nenadović, a njihovi potomci, meštani Brankovine se godinama okupljaju na ovom mestu, gde se sećaju svojih hrabrih predaka.

U organizaciji MZ Brankovina, na Brankovačkom visu su pripadnici Vojske Srbije podigli zastavu sa kojom su ustanici krenuli u oslobađanje Srbije, brankovački paroh, protojerej-stavrofor Dušan Patijarević održao je crkveni pomen. Prigodan program su izveli učenici OŠ „Prota Mateja Nenadović“, a predstavnici grada Valjeva su položili cveće. Na Brankovačkom visu je simbolično zapaljena vatra, kao podsećanje na ustaničku vatru koja je upaljena na ovom mestu, 27. februara 1804. godine.

U ime grada Valjeva, senima ustanika iz Brankovine poklonili su se predsednik i zamenik predsednika Skupštine grada Milorad Ilić i Mihailo Milutinović, zamenik gradonačenika dr Zoran Živković, članovi Gradskog veća prof. dr Miroljub Ivanović i dr Dušan Mirković, odbornici i ostali gosti.

Predsednik Skupštine grada Milorad Ilić je rekao da seča knezova nije mogla zaustaviti ustanak. „Кarađorđevi ustanici su se skupili, a ovde u valjevskom kraju su ono što je započeo Aleksa, nastavili njegov brat Jakov i sin Prota Mateja Nenadović. Oni su ovde skupili ustanike 28. februara, a već 20. marta su Turci pobegli iz Valjeva i Valjevo je oslobođeno kao jedan od prvih gradova u Srbiji. Jakov je kasnije bio jedan od istaknutih vođa ustanka, pored Кarađorđa. Prota Mateja je bio prvi srpski diplomata i radio na stvaranju nove srpske države. Sa ustankom je Srbija je ušla u zajednicu modernih evropskih država i počela da gradi svoju današnju, modernu državu“, obratio se prisutnima predsednik Skupštine grada Valjeva.

Predsednik MZ Brankovina Saša Jevtić je rekao da su sa ovog mesta 1804. godine Prota Mateja Nenadović i njegov stric, Jakov Nenadović paljenjem ustaničke vatre krenuli u pohod u oslobođenje Valjeva, Šapca i priključenje ustaničkoj vojski koju je predvodio vožd Кarađorđe.

„Ovo je mesto značajno, ne samo za Brankovčane, jer se ovde okupljamo više puta godišnje, slavimo seosku slavu Ivanjdan. Zahvaljujemo se svima koji su nas podržali, a naročito Gradskoj upravi i gradonačelniku. Nakon prošlogodišnjih poplava, narušena je bila putna infrastruktura. Gradonačelnik je nakon obilaska terena obećao, a potom je urađeno 1,7 kilometara asfaltnog puta. Ove godine će biti rađen put od skretanja sa Šabačkog puta ka školi i spomen-kompleksu, u dužini 2,5 kilometara. Ovde je ostalo mlađe populacije, neki rade u Valjevu, neki su se opredelili za poljoprivredu i stvaramo uslove za bolji život. Napravili smo mesnu zajednicu i krenuli smo, uz podršku Grada da ozbiljno radimo, jer Brankovina to zaslužuje“, rekao je predsednik MZ Brankovina.

On je rekao da ovo lepo i značajno selo, koje se nalazi na svega 12 kilometara od Valjeva ima velike planove za razvoj turizma, a da je rešavanje infrastrukturnih problema, poput boljih puteva i vodosnabdevanja, značajan doprinos unapređenju života meštana, ali i razvoju ovog mesta, jer je ono značajno na turističkoj mapi Srbije.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …