Ambasador Francuske Njegova Ekselencija Frederik Mondoloni posetio je danas Istraživačku stanicu Petnica. Tom priliko održao je predavanje o klimatskim promenama i otvorio izložbu „Svi aktivni u borbi protiv klimatskih promena!“

“Drago mi je da sam danas posetio ovaj poseban centar za mlade koji vole nauku. Sve ono što sam video me je impresioniralo. U Francuskoj nemamo ovakvu instituciju, ali mi je drago da našim aktivnostima možemo da podržimo Petnicu. Vrlo je važno raditi sa mladima na razumevanju klimatskih promena, ekologije i nauke uopšte. Ovo što Petnica radi je posebno.” – rekao je ambasador Francuske Frederik Mondoloni.

Projekat „Karavan za klimu – Svi aktivni u borbi protiv klimatskih promena!“ treba da probudi svest o problemu klimatskih promena kod građana Srbije i da promoviše jednostavna rešenja koja svako od nas na svom nivou može da primeni i da se na svoj način bori protiv klimatskih promena.

Ambasador Mondoloni je govorio o Pariskom klimatskom sporazumu, o tome šta on donosi u borbi protiv globalnog zagrevanja, i obavezama svih država. Objasnio je kako je borba protiv klimatskih promena proces koji je prvo bio tema samo za naučnike, da bi se njom zatim počele baviti i diplomate i državnici, a sada je na redu da se svi građani širom planete potrude da se efekat klimatskih promena umanji.

“Karavan za klimu – Svi aktivni u borbi protiv klimatskih promena! je projekat koji je osmislio i sproveo Francuski institut u Srbiji i Ambasada Francuske u Srbiji zajedno sa lstraživačkom stanicom Petnica. Ova tema je u Petnici prisutna već duži niz godina i mi je predstavljao učesnicima svih naših programa, jer je ona interdisciplinarna sama po sebi, ali i zato što svi polaznici treba da budu upoznati sa ovom aktuelnom temom koja se tiče celog čovečanstva” – kaže programski direktor Istraživačke stanice Petnica Nikola Božić.

Istraživačka stanice Petnica od 1982. godine organizuje obrazovne programe za motivisane i zainteresovane učenike i studente u oblasti astronomije, fizike, elektronike, računarstva, matematike, biologije, ekologije, hemije, geologije, medicine, lingvistike, istorije, psihologije, antropologije, sociologije, arheologije i dizajna. Kroz programe ISP do sada je prošlo 50.000 učesnika.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…