Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, u saradnji sa Poreskom policijom i nadležnim javnim tužilaštvima, sproveli su više pojedinačnih akcija u cilju sprečavanja privrednog kriminala i korupcije.

U sklopu ovih akcija na teritoriji Zaječara, Jagodine, Pančeva, Požarevca, Smedereva, Subotice, Užica i Čačaka uhapšeno je 19 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od 2012. godine do danas izvršili više krivičnih dela, a protiv još 75 osoba širom Srbije podnete su krivične prijave u redovnom postupku.

Oni se sumnjiče da su budžetu Republike Srbije, javnim preduzećima i drugim privrednim subjektima i fizičkim licima naneli štetu od oko 1.100.000 evra.

Krivična dele koja im se stavljaju na teret su, između ostalog, zloupotreba službenog položaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, prevara, poreska utaja, falsifikovanje i zloupotreba platnih kartica, zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom, falsifikovanje novca, nedozvoljena trgovina, prevare u službi…

Među uhapšenima su poreski službenik Poreske uprave, odseka u Kanjiži, ovlašćeno lice za vršenje stručnog nadzora Grada Zaječara, odgovorno lice AD „Put“ Zaječar, zaposleni u Službi za pravne, ekonomsko-finansijske i tehničke poslove bolnice u Gornjem Milanovcu i više odgovornih lica u nekoliko privrednih društava u Srbiji.

Takođe, u sklopu borbe protiv sive ekonomije, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su i oduzeli oko 5.000 paklica cigareta bez akciznih markica, namenjenih nelegalnoj trgovini i 9.000 litara dizel goriva.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Šapcu, podneli su krivičnu prijavu protiv 64-godišnje Šapčanke, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba poverenja.

Ona se tereti da je, kao staratelj jednom muškarcu, 2016. i 2017. godine, u više navrata sa njegovog tekućeg računa i bez njegove saglasnosti podigla 331.235 dinara, koje je iskoristila za svoje potrebe.

Takođe je, kako se sumnja, podigla i 10 čekova u iznosu od 50.000 dinara.

Na ovaj način štićenika je oštetila za 381.235 dinara, za koliko je sebi i pribavila protivpravnu imovinsku korist.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, podneli su krivičnu prijavu protiv tridesetpetogodišnjeg muškarca zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo prevara.

On se sumnjiči da je, lažnim prikazivanjem činjenica o svojoj finansijskoj situaciji i kreditnoj sposobnosti, u toku februara i marta 2017. godine zahtevao i dobio četiri kredita kod više poslovnih banaka, u ukupnom iznosu od 5.672.500 dinara. Nakon dobijanja kredita i podizanja novca sa tekućih računa banaka on je, kako se sumnja, napustio teritoriju Srbije, a poslovne banke na ime duga oštetio za 6.480.925 dinara.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, podneli su krivičnu prijavu protiv bivšeg odgovornog lica Doma zdravlja Valjevo, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nesavestan rad u službi.

On je, kako se sumnja, u periodu od 1. januara do 30. juna 2017. godine, neosnovano potpisao i overio odluke o obračunu i isplati prekovremenog rada za 40 radnika, koji za to nisu ispunjavali propisane uslove. Po tom osnovu je Republički fond za zdravstveno osiguranje isplatio 1.151.737 dinara, koje je osumnjičeni refundirao ovom fondu sa računa Doma zdravlja Valjevo, a ne iz sopstvenih sredstava.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u tom gradu, podneli su krivičnu prijavu protiv pet osoba iz Valjeva, od kojih je jedna žena, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična dela falsifikovanja isprave i navođenje na overavanje neistinitog sadržaja.

Sumnja se da su četvorica osumnjičenih, od 2016. do 2018. godine, u najvećem broju slučajeva od 51-godišnje žene, nabavljali falsifikovane diplome po ceni od 350 do 400 evra po diplomi, koje su potom koristili za zaposlenje.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Valjevu, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu – Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, podneli su krivičnu prijavu protiv tehničara vodovodne mreže u JKP „Vodovod-Valjevo, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba službenog položaja, izazivanje opšte opasnosti, ugrožavanje saobraćaja opasnom radnjom i opasnim sredstvom i nepropisno i nepravilno izvođenje građevinskih radova.

On je, kako se sumnja, početkom marta ove godine, koristeći radne mašine svog preduzeća izvršio priključenje na vodovodnu i kanalizacionu mrežu zemljišnu parcelu – plac vlasništvo jednog muškaraca iz Valjeva. Za ovu uslugu je od njega naplatio 700 evra koje je zadržao za sebe, a za navedeni iznos oštetio JKP „Vodovod-Valjevo“, koje je ovlašćeno za izvođenje navedenih radova.

Prikaži još ovjava iz Crna hronika

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …