Nedelja zdravlja usta i zuba ove godine obeležava se od 14. do 20. maja, a u našem gradu predavanja za predškolce počinju već danas u vrtiću „Hajdi“. Predavanja realizuju predstavnici Zavoda za javno zdravlje Valjevo, Doma zdravlja (Stomatologija i Patronaža) i Crvenog krsta, u saradnji sa Predškolskom ustanovom i školama, uz podršku Grada Valjeva. Predavanja o higijeni zuba i pravilnoj ishrani za najmlađe biće održavana svakog radnog dana do 22. maja s početkom u 9.30 sledećim redosledom: Hajdi, Bambi, Kolibri, Pčelica, Naša radost, Vidra, Zvončić, predškolska grupa OŠ „Sestre Ilić“, predškolska grupa OŠ „Nada Purić“ i vrtić Bubamara.
Nedelja zdravlja usta i zuba se obeležava pod sloganom „Zdravi zubi u zdravoj porodici“, koji ukazuje na značaj porodice u formiranju zdravih stilova života i aktivnom odnosu prema očuvanju oralnog zdravlja. Na tu temu se organizuje i tradicionalni konkurs za najbolje likovne i literarne radove dece predškolskog uzrasta i učenika osnovnih škola. Najuspešniji radovi se biraju na okružnom nivou u organizaciji instituta i zavoda za javno zdravlje i dostavljaju Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, koji proglašava najbolje radove na republičkom nivou.

U svetu 60-90 odsto školske dece i blizu 100 procenata odraslog stanovništva ima zubni kvar; oboljenja potpornog aparata zuba koja mogu dovesti do gubitka zuba prisutna su kod 15-20 odsto svetske populacije starosti od 35-44 godine, a trećina stanovništva starosti od 65-74 godine nema nijedan zub. U Evropskom regionu Svetske zdravstvene organizacije, procenat šestogodišnjaka koji imaju karijes varira od 20-90 odsto u zavisnosti od zemlje. Prema rezultatima istraživanja koje je sprovedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku 2013. godine, samo 8,3 procenata stanovnika Srbije starijeg od 25 godina ima sve svoje zube, a manje od polovine (45,6%) stanovništva procenjuje stanje svojih zuba i usne duplje kao dobro.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …