Od ovog juna, i Valjevo će imati svoj polumaraton.

“Valjevski polumaraton u organizaciji SU “Varatonac” biće održan 10. juna i na taj dan će ulice grada biti otvorene za zaljubljenike u trčanje, ali i za one koji žele da pruže osmeh, ljubav ili “high five” pored staze”, kažu organizatori ovog događaja.

Nakon zajednički istrčanog Novosadskog polumaratona, trkački entuzijazam i želja za novom avanturom ekipu “Varatonca” dovela je do ideje da organizuju polumaraton i u našem gradu.”Valjevo kao grad našlo je svoje mesto na trkačkoj mapi Srbije, spremno da ugosti trkače iz okruženja, dok su svoj dolazak, u manjim grupama, najavili i trkači iz inostranstava još u prvima danima startovanja samih prijava”, poručuju u klubu.

Biće organizovane dve veće i jedna manja trka: Polumaratonska, od 21 kilomatar, i Trka zadovoljstva (od deset kilometara). Obe trke počinju i završavaju se na Gradskom trgu, u Karađorđevoj ulici. Trasa delom ide klisurom reke Gradac gde će trkači moći da uživaju u pogledu na reku koja je ponos Valjeva. Drugi deo trase prolazi kroz stari deo grada – Tešnjar. Trasa je kružna, što znači da će učesnici koji budu trčali polumaraton trčati dva kruga. Broj trkača koji polumaraton može da primi limitiran je na 400. Mapa sa trasom i ucrtanim okrepnim stanicama će uskoro biti istaknuta na sajtu i Facebooku.

Uz dve veće, biće organizovana i trka za školarce na 500 metara – namenjena takmičarima iz osnovnih škola. Kako kaže Suzana Marjanović, jedna od organizatorki, “oni će kroz pozitivnu atmosferu učiti da komuniciraju sa drugarima njihovog uzrasta i da razvijaju osećaj pripadnosti grupi, što će predstavljati pozitivan uzor za decu. Uticaće na razvoj samopouzdanja i postavljanje ciljeva koji se radom i zalaganjem mogu postići.”

Organizatori ističu da će ovaj događaj biti ne samo promocija trčaranja i sporta uopšte, već i grada Valjeva. Svaki prijavljeni učesnik će u startnom paketu dobiti brošure u kojima je predstavljeno Valjevo, njegova prirodna bogatstva, istorijski i kulturni spomenici, kao i turistički potencijal koji Valjevo nudi.

“Kroz celu organizaciju podstičemo pokretanje društvenog aktivizma kod mladih. Događaj će biti predstavljen u valjevskim školama, kao i uloga i značaj volontera u organizaciji polumaratona, tako da će i sami moći da se prijave preko našeg sajta. Volonterizam je najbolji način da mladi doprinesu sopstvenoj lokalnoj zajednici u realizaciji ovakvog jednog projekta.

Negujemo sve što je valjevsko, pa su uslužne delatnosti (odabir i štampanje majica, izrada medalja, pehar, popusti za hranu i piće, smeštajne jedinice i sl) rađene u saradnji sa preduzećima, restoranima i drugim uslužnim objektima u gradu, negujući vrednosti poverenja i međusobne saradnje, a sve u cilju što bolje organizacije samog projekta”, kažu u “Varatoncu”.

Uz slogan trke “Valjevo te čeka!” organizatori za kraj citiraju stihove Matije Bećkovića:

“Kada dođeš u bilo koji grad
ako taj grad slučajno bude Valjevo
doći ćeš putem kojim si morao doći.”

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…