U svetu se 13. oktobar obeležava kao Međunarodni dan smanjenja rizika od prirodnih katastrofa i tim povodom će u prostoru nekadašnje pekare „15. Septembar“ biti organizovan zanimljiv događaj koji ima za cilj skretanje pažnje javnosti na problem prirodnih katastrofa i na potrebu kvalitetnog odgovora i pripremljenosti zajednice na njih. Poplave, zemljotresi, požari i ostale prirodne nepogode koje proizvode velike materijalne i ljudske gubitke su naša svakodnevnica i od naše spremnosti ali i preventnih aktivnosti zavisi šteta koju će prouzrokovati.

„U prostoru silosa nekadašnje valjevske pekarske industrije u petak i subotu od 19 do 21 čas posetioci će moći da pogledaju izložbu fotografija nastalih u Valjevu tokom poplava 2014. godine ali i još par zanimljivih i edukativnih sadržaja prikazanih na jedan sasvim nov način  kroz podsećanje na sve ono što smo zajedno prošli tokom majskih poplava. Usled klimatskih promena ali i neodgovornog ponašanja čoveka prema prirodi broj prirodnih katastrofa je drastično uvećan tokom poslednjih decenija i svi zajedno moramo promeniti naše ponašanje ako želimo da štetu i rizike drastično umanjimo.Umetničkim konceptom, ostvarenim kroz fotografije, igru svetlosti, multimedijalne sadržaje ali i surove brojke i statistike pokušaćemo da podstaknemo  građane Valjeva da prirodne katastrofe sagledaju iz ličnog ugla.  Šta je ono što svako od nas treba da zna i kako da se ponaša odgovorno tokom katastrofa ali i gde čovek kao pojedinac može da utiče preventivno da bi razmere štete bile daleko manje. Verujem da ćemoprisustvom umetničkog izraza u ovoj vrlo značajnoj i kompleksnoj temi predstavili jedan sasvim novi koncept edukacije.Pozivam građane Valjeva da u  petak i subotu uveče prošetaju do silosa pored Kolubare i kroz ovaj dogadjaj u sebi osveste neophodnost ispravnog reagovanja u trenucima kada priroda dokazuje i svoju silu i svoju nadmoć nad ljudskom nemoći“ poručuje Dušan Perić iz Caritasa Valjevo.

Smanjenje rizika od katastrofa predstavlja koncept i stručno sprovođenje aktivnosti za smanjenje rizika od katastrofa putem sistemskih napora da se analiziraju uzročni faktori katastrofa i da se njima upravlja, kao i smanjenje izloženosti opasnostima, umanjenje ranjivosti ljudi i imovine, promišljenim upravljanjem zemljištom i okolinom, kao i i poboljšanom spremnošću na pomenute događaje. Sveobuhvatni pristup smanjenju rizika od katastrofa izložen je u Hjogo okviru za delovanje Ujedinjenih nacija, usvojenom 2005. godine, čiji je očekivani ishod „znatno smanjenje gubitaka u slučaju katastrofa, kako u životima tako i u smislu socijalnih, ekonomskih i ekoloških vrednosti zajednica i država“.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …