„Grad Valjevo izdvaja značajna sredstva iz budžeta za programe i projekte iz oblasti socijalne zaštite. Veliko mi je zadovoljstvo što je ministar Vulin u Valjevu, a povod je edukacija kadrova koji rade sa decom ometenom u razvoju“, istakao je gradonačelnik grada Valjeva dr Slobodan Gvozdenović prilikom posete ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandra Vulina, a povodom održavanja konferencije pod nazivom „Aktuelnosti u edukaciji i rehabilitaciji osoba sa smetnjama u razvoju“ u Valjevu.

 

Gradonačelnik Gvozdenović je ovom prilikom govorio o značaju ulaganja u podršku razvoja oblasti socijalne zaštite. „Osim značajnih sredstava koje grad Valjevo svake godine izdvaja za socijalnu zaštitu, Dom zdravlja je učesnik u projektu vrednom skoro 20 miliona dinara, a koji finansira Evroska unija „Invisible children“. Ovaj projekat je usmeren ka deci sa posebnim potrebama iz ruralnih sredina i njihovoj inkluziji u društvenu zajednicu“, istakao je gradonačelnik Gvozdenović.

 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandr Vulin rekao je ovom prilikom u Valjevu da je za prva četiri meseca ove godine, zahvaljujući potsticajnim merama Vlade Republike Srbije, zaposleno skoro 2000 osoba sa različitim stepenom invaliditeta, a da je u ovoj godini izdvojeno 550 miliona dinara za subvencije za zapošljavanje ove kategorije stanovništva.

 

„Ljudi shvataju i razumeju da je dobro i ekonomski opravdano zaposliti osobu sa invaliditetom, ali da je i to prilika da pokažete da ste socijalno odgovorni i da hoćete da pomognete nekom kome je pomoć potrebna i to tako što mu pružite šansu da svojim radom i znanjem brine o sebi, ali i o svojoj porodici“, rekao je ministar Vulin i dodao da su proces inkluzije i proces učenja, borba celog društva, koje mora i osobama sa invaliditetom pružiti šansu.

 

O značaju inkluzije osoba sa invaliditetom govorio je i jedan od organizatora konferencije u Valjevu prof. dr Fadilj Eminović, koji je naglasio da se ovaj stručni skup svake godine održava u drugom gradu u Srbiji kako bi lokalne samouprave imale priliku da razmene iskustva iz oblasti socijalne zaštite.

 

Na konferenciji u Valjevu je učestvovalo 240 stručnjaka, psiholozi, defektolozi, lekari iz Srbije, iz zemalja bivše Jugoslavije, ali i iz Amerike.

Prikaži još ovjava iz Grad

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…