U nedelji Crvenog krsta od 8. do 15. maja, obeležava se i dan 11. maj, posvećen dobrovoljnim davaocima krvi. Služba transfuziolofije OB Valjevo osim 11. maja poštuje i Svetski dan posvećen humanim davaocima, a to je 14. jun. Dr Milutin Mihajlović, načelnik službe Transfuziologije naglašava da je uvek važno iskoristiti svaki povod da se zahvalimo ljudima koji humanism gestom daju krv za tuđe živote.

  • Ove godine možemo sa ponosom da istaknemo da Crveni krst i Služba za transfuziju valjevske bolnice rade na istom i boljem nivou nego proteklih godina, a svedoci smo da u Valjevu nismo imali probleme sa davalaštvom i rezervama krvi. Podatak da za prva četiri meseca ove godine u odnosu na prošlu godinu imamo povećanje davalaštva za 14%, tako da nas to sve raduje – rekao je dr Mihajlović koji se ovom prilikom zahvalio svim davaocima sa područja Kolubarskog okruga na čijem području rai služba transfuziologije.

Dr Milutin Mihajlović je rekao da su dobri rezultati i pokazatelj dobre saradnje sa svim filijalama Crvenog krsta u svim opštinama kao i sa brojnim udruženjima dobrovoljnih davalaca. Udruženje dobrovoljnih davalaca „Policajac“ će u okviru svog praznika 18. maja u Brankovini sprovesti i dobrovoljnu akciju prikupljanja krvi, a tom prilikom će biti i uručena priznanja najistaknutijim davaocima. Crveni krst Srbije i služba Transfuziologije ove godine rade projekat na temu ko su najčešći dobrovoljni davaoci.

  • Dosadašnji pokazatelji govore da nema neke grupacije koja prednjači u davalaštvu krvi, nego je zastupljenost u davaocima krvi podjednaka u svim profesijama i uzrastima. Jedino što smo primetili i na tome ćemo bazirati buduće aktivnosti jeste da je ženska populacija značajno manje zastupljena u odnosu na mušku i do 25% i mi ćemo se pozabaviti tom temom kako bismo uvideli zašto je to tako. Svedoci smo da ženska populacija duže živi i da je potpuno radno sposobna kao i muška pa ne vidimo prepreke za davalaštvo – navodi dr Mihajlović podsećajući da krv mogu dati svi zdravi ljudi od 18 do 65 godina sa kilažom preko 50 kg. Muškarci mogu biti davaoci na svaka tri meseca, a žene nakon četiri meseca. Akcije dobrovoljnog davalaštva se sprovode prema unapred utvrđenom kalendaru pa se planski sprovode tako d asu uvek stabilne rezerve krvi u službi Transfuziologije.

U nedelji Crvenog krsta, biće deljeni paketići u porodilištu valjevske bolnice. U periodu od 8. do 15. maja svaka porodilja će pri odlasku kući dobiti poklon paket.

Prikaži još ovjava iz Home

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

Diplomirani elektroinženjer automatike

Preduzeću Enel doo Valjevo potreban: Diplomirani elektroinženjer automatike – sa ili…