U periodu od 21. do 23. aprila u Valjevu je održan drugi valjevski festival horova –HORFEST. HORFEST je jedno od četiri takmičenja  u organizaciji MŠ „Živorad Grbić“ , pokrenuto sa ciljem da na jednom mestu okupi trenutno aktivne horove svih kategorija i uzrasta koji su prisutni na muzičkoj sceni zemlje.

U Valjevu je  ovog vikenda, zazvučalo 25 horova iz Beograda, Bora, Vranja,Kikinde, Kraljeva, Prokuplja, Loznice, Obrenovca, Prokuplja, Čačka i Trebinja. Horski život Valjeva predstavljen je kroz nastup devet valjevskih horova a nagradu apsolutnog pobednika festivala ove godine je osvojio takodje hor iz Valjeva, kamerni i hor „Emanuil“,  koji vodi profesorka valjevske muzičke škole, Vanja Urošević.

HORFEST je ove godine okupio blizu 800 učesnika a  realizovan je  u prostoru MŠ „Živorad Grbić“ i u svečanoj Sali Valjevske gimnazije.

„U odnosu na valjevski  festival horova  koji smo pokrenuli 2016. godine, a čije su obeležje bili većinom  dečji horovi, HORFEST 2017. je u Valjevo doveo 15 odraslih horova a svakako će biti upamćen po impresivnom odzivu crkvenih horova“ izjavljuje direktorka valjevske muizčke škole, mr Suzana Radovanović  Perić. „ Taj podatak budi i izvesnu sentimentalnost jer je srpska umetnička muzika upravo započela svoj život zahvaljujući crkvenom pojanju i postojanju crkvenih horova, pa je lepo verovati da ova „renesansa“ crkvenog muzičkog života nagoveštava i pozitivna pomeranja na muzičkoj sceni zemlje.

Utisak predsednice  ovogodišnjeg žirija valjevskog HORFESTA, docenta na FMU u Beogradu i dirigentkinje hora „Collegium musicum“ , dr Dragane Jovanović ,   jeste da je  kvalitet učesnika značajno podignut što je nametnulo i viši kriterijum ocenjivanja ali i jedan ozbiljniji imidz samog festivala. HORFEST je bez sumnje autentičan kulturni program i samim tim velika dragocenost za očuvanje horske tradicije i profesije kojom se mi ovde prisutni, bavimo. Zbog toga ga vredi negovati a entuzijazam i spremnost MŠ „Živorad Grbić“ da organizuje i realizuje jedan ovakav program koji je po svim merilima naše stvarnosti poduhvat, vredni su divljenja te se nadam  da će  lokalna zajednica to prepoznati i  još značajnije pomoći unapredjivanju ovog festivala, završava dr Jovanović.

Generalni pokrovitelj ovogodišnjeg HORFESTA je Grad Valjevo, ali je festival podržan i od značajnog broja privrednika ( firme „GATE“, „Ingrap Omni“, HTD „Krušik“, „Hemikal“, „King Komerc“, pekara „Mladenović“ ) i brojnih prijatelja MŠ „Živorad Grbić“, Turističke organizacije Valjevo, dizajnera Dušana Arsenića, agencije“Akter“  i  mnogih drugih.

Prikaži još ovjava iz Grad

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …