Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović i predsednik Skupštine Milorad Ilić uručili su priznanja grada Valjeva đacima generacije, dobitnicima nagrade, kao i javna priznanja Ambasadi Republike Češke i NJ.E. ambasadoru Republike Belorusije Vladimiru Čuševu, na Svečanoj akademiji održanoj povodom obeležavanja Dana grada Valjeva 20. marta.

Gradonačelnik grada Valjeva dr Slobodan Gvozdenović, čestitao je dobitnicima nagrade i priznanja. „Dali ste značajan doprinos u svom radnom i životnom veku. Želim da poručim deci koja su dobila nagradu, da ih čeka jedan period koji se uvek u životu smatra najlepšim dobom, a to je đačko doba. Deco, možete se dokazati u svojim profesijama, samo velikim radom, trudom i zalaganjem“, poručio je gradonačelnik Gvozdenović u obraćanju na Svečanoj akademiji.

Nagrada grada Valjeva dodeljena je đacima generacije valjevskih osnovnih i srednjih škola koji su tokom dosadašnjeg školovanja ostvarili izuzetne rezultate iz prirodnih i društvenih nauka ne samo na takmičenjima u državi, već i u inostranstvu.

Nagrada grada Valjeva dodeljena je:

Bogdanu Radojičiću, đaku generacije Prve osnovne škole

Ivani Pimić, đaku generacije Osnovne škole „Vladika Nikolaj Velimirović“

Nikoli Nenadoviću, đaku generacije Osnovne škole Andra Savčić

Nemanji Grujičić,đaku generacije Osnovne škole „Nada Purić“

Vuku Ognjenoviću, đaku generacije Osnovne škole “Sestre Ilić“

Matiji Mijailoviću, đaku generacije Osnovne škole „Milovan Glišić“

Marku Markoviću, đaku generacije Osnovne škole „Desanka Maksimović“

Mihailu Timotiću, đaku generacije Valjevske gimnazije-Odeljenja za nadarene učenike za matematiku

Marku Deviću, đaku generacije Osnovne škole „Dragoljub Ilić“ Dračić

Mladenu Mirkoviću, đaku generacije Osnovne škole „Ilija Birčanin“ Stave

Dinki Radosavljević, đaku generacije Osnovne škole „ Miloš Marković“  Donje Leskovice

Đorđu Jovanoviću, đaku generacije Osnovne škole „Prota Mateja Nenadović“ iz Brankovine

Bojanu Rafailoviću, đaku generacije Osnovne škole „Stevan Filipović“ Divci

Mariji Pajić, đaku generacije Osnovne škole „Sveti Sava“ Popučke

Vanji Atanasković, đaku generacije Poljoprivredne škole sa domom učenika „Valjevo“

Predragu Grozdanoviću, đaku generacije Tehničke škole

Suzani Savić, đaku generacije Ekonomske škole Valjevo

Jeleni Obućini, đaku generacije Medicinske škole „Dr Miša Pantić“ Valjevo

Jeleni Vićentijević, đaku generacije  Srednje muzičke škole „Živorad Grbić“

Marku Todoroviću, đaku generacije  Valjevske gimnazije

U oblasti privrede, nagrada grada Valjeva dodeljena je Društvu za proizvodnju, trgovinu na veliko i malo “VEGA“ doo Valjevo koje je savremeno organizovano privredno društvo sa dinamičnim investicionim ciklusom u nove kapacitete i savremena transportna sredstva. “Vega“, predstavlja jednog od najznačajnijih snabdevača tržišta Srbije farmaceutskim, hemijskim i medicinskim proizvodima – snabdeva više od hiljadu privatnih apoteka, sve državne apoteke u Srbiji kao i apoteke pri domovima zdravlja.

U oblasti poljoprivrede, nagrada grada Valjeva dodeljena je  VEROLJUBU BOŠKOVIĆU, uspešnom poljoprivrednom proizvođaču iz Pričevića, koji  spada u red istaknutih proizvođača kako voća tako i mleka.

Nagrada u oblasti obrazovanja i vaspitanja nagrada je uručena mr JOVANKI D. BOŽIĆ,  profesorki sociologije u Valjevskoj gimnaziji. Jovanka Božić je više od četiri decenije uspešan profesor društvenih nauka u Valjevskoj gimnaziji. Izvela je 40 generacija izvrsnih učenika, danas ostvarenih lekara, profesora, advokata, inženjera, naučnika, pisaca, novinara, pre svega časnih, dobrih i velikih ljudi na koje je kao čovek i kao njihov profesor ponosna.

U oblasti stvaralaštva i dostignuća učenika i studenata nagrada je pripala IVANU BAZRĐANU, studentu druge godine doktorskih studija Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.Trenutno je na šestomesečnom usavršavanju na Odseku za slavistiku, na univerzitetu Martin-Luter.

Nagrada grada Valjeva u oblasti nauke, inovacije i pronalazaštva dodeljena je prof. dr MIROLJUBU IVANOVIĆU,  profesoru Visoke škole strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare u Sremskoj Mitrovici. Radio je u Ministarstvu prosvete, vršio je dužnost direktora srednje škole u Koceljevi, dužnost zamenika direktora na Visokoj školi za obrazovanje vaspitača u Kikindi.

Nagrada grada Valjeva u oblasti medicine i brige o zdravlju dodeljena je  dr NIKOLI SIMIĆU,  specijalisti ginekologije i akušerstva. Kao šef odseka Operativne ginekologije aktivno je učestvovao u operativnom programu kao operator ali kao i asistent i edukator. Dolaskom u Službu doneo je mnogo novina sa klinika u Beogradu, Zagrebu i Pragu. Mnoge od procedura je implementirao u rad službe i zajedno sa dr Milanom Popovićem prvi uveo fanenstil rez u radu ginekoloških operacija i carskih rezova.

Nagrada grada Valjeva dodeljena je u oblasti socijalne zaštite i humanitarnog rada: LEPOSAVI PIRGIĆ, predsedniku Udruženja dece, omladine i odraslih sa smetnjama u razvoju „ZAGRLJAJ“, Valjevo, humanitarniom radniku uz brojne programe namenjene deci sa invaliditetom.

U oblasti umetnosti i  kulture, nagrada grada Valjeva dodeljena je MILOŠU SMILJANIĆU-ŽUĆI direktoru Centra za kulturu. Više od 40 godina se bavi folklorom kao igrač, a potom kao umetnički rukovodilac i koreograf u KUD Abrašević i KUD Gradac; osnivač je i umetnički rukovodilac udruženja Sveti Georgije čiji je i aktivan član; osnivač i mentor horića Srculence; autor je dve knjige dečijih pesama; autor je romana Živojin Mišić-Suvoborski zmaj; potvrdio se kao tekstopisac i kompozitor; autor je muzike za dva dokumentarna filma: Valjevska bolnica i srpski Holanđanin Arijus van Tinhoven; kao muzički saradnik i koreograf učestvovao je u snimanju serija: Ranjeni orao, Greh njene majke i Šešir profesora Koste Vujića; osvajao je prve  nagrade na prestižnim festivalima: Beogradsko proleće, Zlatna tamburica u Novom Sadu.

Nagrada grada Valjeva u oblasti čuvanje i negovanje tradicije valjevskog kraja, dodeljena je  BOŽINU JANEVSKOM lekaru, piscu, pesniku i publicisti-samostalnom istraživaču. Do danas je u oblasti beletristike objavio romane:“Lovačka koliba“ i „Ustoka“, dve zbirke proznih minijatura “Lovački ogled i ogledalca“ i „Gračanska  vitla i meandra“, zbirku poezije „ Na krvnom tragu kao i zbirke novela „Crna planina“, “Čarna Gora“, „Zbogom dragi kaplare“, više radova u oblasti istraživačke publicistike vezanih za zavičaj, niz istraživačkih priloga u elektronskim i štampanim medijima.

U oblasti  sporta, nagrada grada Valjeva dodeljena je TAMARI SALAŠKI atletičarki iz Valjeva. Tamara je perspektivna i uspešna sportiskinja koja se bavi atletikom već dvadeset godina. Najveće sportske rezultate postigla je u 2016.godini kada je više puta obarala državni rekord Srbije u disciplini 400m koji trenutno iznosi 51,89 sekundi. Time je ispunila normu za Olimpijske igre 2016. godine i učestvovala je na takmičenju u Riju. Na Olimpijskim igrama ne samo da je predstavljala Srbiju, već je bila i jedini atletičar iz Valjeva i osvajanjem 32. mesta je na dostojan način predstavila naš grad

Na Svečanoj akademiji dodeljene su i dve specijalne nagrade.

Specijalna nagrada je dodeljena Dr  DRAGIŠI PAVIĆEVIĆU, za životno delo. Radni vek je proveo u zdravstvenim ustanovama u Valjevu, gde je preko trideset godina radio kao specijalista hirurgije i subspecijalista onkološke hirurgije. Dugi niz godina bio je rukovodilac operacionog bloka. U svom radnom veku izvršio je preko tri hiljade radikalnih operacija dojke po čemu je bio poštovan i cenjen u stručnim hirurškim krugovima u Srbiji. Pored operacije dojki, uspešno je operisao sve slučajeve iz opšte i vaskularne hirurgije. Stručno se usavršavao na Vojno medicinskoj akademiji.

Specijalna nagrada grada Valjeva dodeljena je MILORADU RADOJČIĆU dipl. specijalnom pedagogu u penziji i publicisti, za poseban doprinos razvoju i afirmaciji grada. Više od  pedeset  godina  aktivno i kreativno učestvuje  u društvenom životu Valjeva, a najveći deo svog stvaralačkog rada je posvetio istraživanju zavičajne prošlosti o  čemu je ostavio trag u mnogobrojnim knjigama, zbornicima, leksikonima.  Tokom 2016. godine angažovao se kao predsednik Okružnog udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920 godine Kolubarskog okruga, kao član Književne zajednice Valjevo. Za svoj rad dobio je Orden rada sa srebrnim vencem Orden za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti II stepena, Medalju zasluga za narod, Srebrnu plaketu  opštine Valjevo i više drugih piznanja,plaketa,povelja zahvalnica.

U ime svih nagrađenih, zahvalio se dr Dragiša Pavićević.

Skupština grada Valjeva je donela odluku o dodeli javnog priznanja-plakete grada Valjeva Ambsadi Republike Češke i njegovoj ekselenciji ambasadoru Republike Belorusije Vladimiru Čuševu.

Ambsadorka Republike Češke NJ.E IVANA HLAVSOVA, primila je plaketu koja je dodeljena Ambasadi Republike Češke u Republici Srbiji,  za doprinos kontinuiranom razvoju i unapređenju sveobuhvatnih međusobnih odnosa grada Valjeva i Republike Češke. Vlada Republike Češke je preko mnogobrojnih investicija u Valjevu (ulaganje u crpne stanice Paklje i Gradac, vodovod Boričevac, rekonstrukcija fabrike za preradu vode, uređenje Jaza, toplifikacija grada i Bolnice, izgradnja Transfer stanice) direktno uticala na poboljšanje uslova života građana Valjeva, posebno u oblastima vodosnabdevanja, grejanja i odlaganja otpada. Povezujući Valjevo sa češkim gradovima i uspešnim kompanijama, Ambasada podstiče dalje investiranje i sprovođenje zajedničkih projekata na dobrobit građana Valjeva, čime zavređuje posebnu pažnju i zaslužuje dodelu javnog priznanja grada Valjeva za zasluge i doprinos kontinuiranom razvoju sveobuhvatnih odnosa grada Valjeva i Republike Češke.

Javno priznanje i plaketa grada Valjeva dodeljena je NJ.E. Vladimiru Čuševu  ambasadoru Republike Belorusije u Republici Srbiji, za izuzetan doprinos uspostavljanju saradnje i  daljem osnaživanju međusobnih odnosa grada Valjeva i Republike Belorusije. Potpisivanjem Sporazuma o saradnji grada Valjeva i grada Molodečno u Republici Belorusiji uspostavljena je saradnja između ova dva grada. Imajući u vidu veliki potencijal za dalje unapređenje saradnje u oblastima privrede, turizma i kulture ozvaničena saradnja sa gradom Molodečno, uz nastavak podrške Ambasade Republike Belorusije na čelu sa Njegovom ekselencijom ambasadorom Vladimirom Čuševim,  nesumnjivo će voditi daljem osnaživanju međusobnih odnosa između grada Valjeva i Republike Belorusije.

Svečanoj akademiji, pored ambasadora, kao i brojnih zvaničnika, prisustvovali su narodni poslanik Dragomir Karić, Branko Ružić, visoki funkcioner SPS-a i direktor JP „Srbijavode“ Goran Puzović.

U programu Svečane akademije učestvovali su Gradski hor „Abrašević“ i gudački orkestar „Feniks“.

Prikaži još ovjava iz Home

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …