Nakon utvrđivanja kvoruma odbornici su minutom ćutanja odali poštu dugogodišnjoj odbornici i bivšoj članici Gradskog veća Olgi Jukić, koja je nedavno preminula.

Predsednik Skupštine Milorad Ilić predložio je na samom početku zasedanja da se programi ustanova i preduzeća ne obrazlažu od strane predlagača, već da odbornicima na postavljena pitanja odgovore daju direktori.

Na dnevnom redu skupštinskog zasedanja su bili godišnji programi rada nekoliko gradskih javnih preduzeća, svih budžetskih ustanova za 2017. godinu, izmene postojećih odluka, nova dopuna Odluke o radnom vremenu, predlog Odluke o nagradi grada Valjeva, predlog Odluke o otuđenju nepokretnosti iz javne svojine grada Valjeva, predlog Lokalnog akcionog plana zapošljavanja grada Valjeva za 2017.godinu, predlog odluka o obavljanju poslova u oblasti poljoprivredne i politike ruralnog razvoja.

Prilikom razmatranja Programa rada Centra za socijalni rad pojedini odbornici su pitali šta je sa uslugom privremenog smeštaja žrtava porodičnog nasilja poznatijom kao sigurna  kuća, jer u Programu rada stoji da ovu uslugu već skoro tri meseca ne obavlja Centar za socijalni rad.

V.D. zamenika načelnika Gradske uprave za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove Jelica Stojanović je pojasnila ovo pitanje.  „Objekat sigurne kuće mora da poseduje određeni broj prostorija, kao i sanitarnih čvorova, da bude zaseban objekat.Stan nije podoban da u njemu bude sigurna kuća, stanova imamo na raspolaganju i u jednom od tih stanova je i bila sigurna kuća. Mi smo u postupku pribavljanja objekta po standardima po pravilniku za minimalne standarde koji se propisuju .Nije tačno da Centar nema licenciranih radnika, ima ih, ali da bi se obavljali poslovi „sigurne kuće“ potrebno je još deset novih radnika, a za njih treba da se dobije saglasnost Komisije Ministarstva finansija i Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Mi smo kao lokalna samouprava zahtev poslali i čeka se odgovor, procedura je u toku. Do sada je bila tolerancija  da se u manjim ili većim stanovima pruža usluga sigurne kuće, više to propisi ne dozvoljavaju, i zato je trenutno već zastoj, koji će u narednim danima biti rešen. Inače od 365 dana u prošloj godini sigurna kuća  u Valjevu bila je iskorišćena samo 90 dana“, istakla je v.d. zamenika načelnika Jelica Stojanović.

Gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović se nadovezao na ovu temu istakavši  da mnogi gradovi u Srbiji nemaju sigurnu kuću. „Ali kada govorite o nasilju morate da shvatite da nije samo nasilje u porodici i nasilje nad ženama nasilje. Vi imate čitav set zakona koji je još u avgustu mesecu prošle godine predočen Vladi Srbije, i srpskom parlamentu na usvajanje, koji govori o raznim oblicima nasilja – mobingu, nasilju na ulici, pretnjama, seksualnom zlostavljanju, svemu onom što nasilje kao pojam čini veoma širokim. Ja ću vas podsetiti da nasilje i takve stvari kada dođu na sud moraju biti mnogo efikasnije rešene. Mi moramo apelovati na sudske organe, na one koji moraju nasilnike kazniti adekvatno  i one koji moraju doneti presudu tom nasilniku, da oni svoj posao rade kako treba. Pre svega da tužilaštva procesuiraju to nasilje, a drugo i da oni određenu edukaciju iz takvih oblasti prođu i da znaju da sutra kada to dođe na sud ne padne kao gnila kruška. Znači reč je o drugim državnim organima kada je nasilje u pitanju, a svakako da Centar za socijalni rad mora preventivno delovati, mora delovati u onim oblastima u kojima je to zakon definisao“, istakao je gradonačelnik.Nakon opširne i sveobuhvatne rasprave data je saglasnost na program rada Centra za socijalni rad „Kolubara“ Valjevo za 20176. godinu.

Odbornici su usvojili izveštaj o izvršenju godišnjeg plana rada za prošlu godinu Predškolske ustanove „Milica Nožica“ i dali saglasnost na godišnji plan rada pomenute ustanove za 2016/2017 godinu. Direktor PU „Milica Nožica „ Zlatomir Marković je informisao odbornike o dogradnji obdaništa „Bambi“i naglasio da će tako obezbediti boravak za još oko 150 dece. Narodni muzej Valjevo je dobio saglasnost na svoj program rada i dosta pohvala. Saglasnost na programe rada su dobile i Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“, Moderna galerija Valjevo, IUS „Radovan Trnavac Mića“, Centar za kulturu, KUD „Abrašević“, Međuopštinski istorijski arhiv Valjevo, Zavod za zaštitu spomenika kulture Valjevo, Turistička organizacija Valjevo, kao i  Ustanova za fizičku kulturu „Valis“. Data je saglasnost  JKP „Kolubara“ i  JP „Agrorazvoj-Valjevske“ doline na njihove programe poslovanja.

Odbornici su usvojili Odluku o nagradi grada Valjeva. Odlukom je povećan broj sa devet oblasti na četrnaest, a pojedine oblasti su razdvojene i drugačije formulisane, a novina je da se godišnja nagrada može i posthumno dodeliti. O svakoj nagradi će se odlučivati pojedinačno, a ne u celini kako je to do sada bilo. Na 11 sednici Skupštine grada obrazovana je Komisija za dodelu nagrade grada Valjeva. Na čelu Komisije je dr Zoran Živković, a njegov zamenik odbornica Gorica Selaković, a članovi su dr Željka Marić, dr Zoran Jokić, dr Saša Žunjić, direktor ISP Vigor Majić, direktor  Poljoprivredne škole sa domom učenika Milan Gajić, profesor VIPOS-a Branko Matić, profesor fizičkog vaspitanja u penziji Milan Korać, odbornik Viktor Mićić i iz kabineta gradonačelnika Đorđe Jovančić.

Odbornici su doneli rešenje o imenovanju Saveta stalne manifestacije grada Valjeva – Valjevski Džez fest. Predsednik je načelnik Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove Aleksandar Vujić – Subotić, a članovi su direktor Centra za kulturu Valjevo Miloš Smiljanić, direktor Muzičke škole Valjevo Suzana Radovanović – Perić, načelnik Odeljenja za društvene delatnosti Zora Bojičić i iz kabineta gradonačelnika Aleksandra Tomić.

Na sednici su razrešeni i imenovani članovi školskih odbora Ekonomske škole, osnovnih škola „Nada Purić“, „Andra Savčić“ i „Milovan Glišić“ iz Valjevske Kamenice.

Prikaži još ovjava iz Grad

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …