Poslanička kancelarija otvorena je juče u Valjevu. Narodna skupština Republike Srbije i Nacionalni demokratski institut (NDI),  pokrenuli su 2009. godine pilot projekat otvaranja kancelarija za komunikaciju poslanika sa građanima na lokalnom nivou. U Valjevu je otvorena deseta kancelarija u Srbiji, u kojoj će građane primati dva poslanika iz Valjeva- dr Mihailo Jokić i Đorđe Milićević, potpredsednik Narodne skupštine.

„Kancelarija narodnih poslanika će biti smeštena u Gradskoj upravi i mi, kao Grad, smo učinili sve da otvorimo ovde kancelariju. Nadamo se da će to poboljšati komunikaciju između građana i poslanika iz Valjeva, koji su članovi Parlamenta Srbije. Drago mi je da su tu Bojan Klačar iz CESID-a i prijatelji iz NDI-a. Nadam se da će kancelarija doprineti boljem razumevanju i boljoj komunikaciji i rešavanju problema građana i da će problemi biti predstavljeni narodnom poslaniku u neposrednom kontaktu, onako kako bi to bilo i najpoželjnije“, rekao je gradonačelnik grada Valjeva dr Slobodan Gvozdenović.

Narodni poslanik dr Mihailo Jokić se zahvalio gradonačelnku, gradu Valjevu i CESID-u koji će opremiti kancelariju, tako da će ona biti u funkciji brzog i efikasnog informisanja.

„Bitno je da se ostvari kontakt između nas poslanika i građana, kao i onih koji vode ovaj grad, direktora javnih preduzeća i ustanova. Posebno bih izdvojio ovu komunikaciju koju ćemo mi, kao poslanici, imati sa građanima. Građani moraju da shvate da mi, kao narodni poslanici, ne možemo rešavati probleme i ne zamenjujemo institucije sistema. Naša uloga je da pomognemo da se određeni problem reši i da damo savete kada su u pitanju pojedinačni problemi. Mi ćemo pomagati pri rešavanju određenih problema. Naša obaveza, kao poslanika, je da napravimo kontakt sa republičkim institucijama, da ubrzamo i da što pre dođe do dogovora i sastanka između direktora javnih preduzeća i ustanova koje se oslanjaju na republičke institucije. Naš zajednički interes je da se grad Valjevo što brže razvija. Nikada nema dovoljno sredstava za sve. Oni koji imaju pravu informaciju su uvek u prednosti da dobiju.

Moram da istaknem dobru saradnju sa Đorđem Milićevićem iz SPS-a i on vrlo uspešno vodi sednice Skupštine Srbije. Očekujem da ćemo zajedničkim snagama uspeti da doprinesemo da se problemi koji se tiču Valjeva, rešavaju što pre.

To je spajanje sa Koridorom 11, da se premosti 15 kilometara od Lajkovca do Valjeva, novcem iz kineskog kredita. Kredit je raspoloživ pet godina, što znači da se njegova namena, obim i uslovi mogu menjati u tih pet godina. To je 85% ukupnih sredstava, koja su potrebna da se uradi auto-put od Surčina do Obrenovca. Budžet Republike Srbije učestvuje sa 15% i mi moramo načina da se uklopimo da se ovaj postojeći put sa dve trake, proširi na četiri trake, ili da se uradi novi auto-put. To moramo rešiti, jer ako ne proradi ta veza do auto-puta i Valjevo ne bude imalo direktnu vezu, onda ćemo ostati izvan svih tokova. Mi činimo sve svakodnevno, tamo gde se problemi rešavaju. Grad Valjevo stvara uslove da prva fabrika prehrambenog tipa, koja bude otvorena u Srbiji, bude locirana u Valjevu. Grad Valjevo mora da obezbedi infrastrukturu i ta fabrika mora biti zamena za „Srbijanku““, rekao je dr Mihailo Jokić.

Bojan Klačar, izvršni direktor CESID-a je rekao da se ove kancelarije otvaraju CESID i NDI, uz podršku CESID-a.

„Poslanička kancelarija će imati nekoliko ciljeva, a najvažniji cilj je da se poboljša komunikacija između poslanika u Valjevu i građana. Drugi cilj je da se pokuša izaći u susret nekim problemima sa kojima će se građani susretati. Treći cilj je da se promoviše institucija narodnog poslanika i Narodne skupštine, jer se radi o našim institucijama. Poslanici su naši izabrani predstavnici i narod ima pravo da sa njima razgovara, da ih pozove na odgovornost. Kancelarija će da funkcioniše po principu sastanaka, poslanika sa građanima, a to će sve da se organizuje uz pomoć asistenta, koji će da bude na usluzi građanima“, rekao je Bojan Klačar iz CESID-a.

Narodni poslanik dr Mihailo Jokić je rekao da će sa građanima razgovarati petkom, a građani će naknadno biti obavešteni o terminima rada Kancelarije.

Prikaži još ovjava iz Grad

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …