Predstavnici Komore italijansko-srpskih privrednika (KISP) razgovarali su u Valjevu sa rukovodstvom Grada i uspešnim privrednim društvima koja posluju sa Italijom o daljem unapređenju ekonomske saradnje i stvaranju uslova za nove investicije.  Ovom prilikom potpisan je Memoranduma o saradnji, u cilju stvaranja boljih uslova za privlačenje investicija i promociju poslovne saradnje kroz unapređeno pružanje adekvatne podrške i potrebnih informacija potencijalnim investitorima i izvoznicima kako sa teritorije grada Valjeva tako i iz Italije.
Grad Valjevo prepoznaje interese i potrebe uspostavljanja čvršće saradnje i promocije svog grada i privrednih subjekata u Italiji radi privlačenja potencijalnih italijanskih kompanija zainteresovanih za ulaganje i internacionaliozaciju na teritoriji svoga grada, kao i pružanje podrške u procesu internacionalizacije privrednim subjektima koji posluju na njegovoj teritoriji.
Gradonačelnik grada Valjeva dr Slobodan Gvozdenović, prilikom potpisivanja Memoranduma, ocenio je da očekuje da će saradnja između privrednika iz Valjeva i Italije biti uspešna na obostrano zadovoljstvo. „Grad Valjevo ima interes da podstakne privredni razvoj i spremni smo na saradnju sa vama i da izađemo u susret svakom Vašem zahtevu u okviru mogućnosti koje Grad ima, ali isto tako smo svesni da kompanija Golden Lady zapošljava preko 1000 naših sugrađanki i sugrađana, što je za nas veoma značajno. To je jedan kriterijum kojim se mi rukovodimo i imamo u vidu značaj broja zaposlenih u ovoj kompaniji“, rekao je gradonačelnik Gvozdenović.
Komora italijansko-srpskih privrednika i grad Valjevo, u skladu sa potpisanim Memorandumom, saglasni su da sarađuju u sledećom oblastima: KISP se obavezuje da po upitima privrednih subjekata sa teritorije grada Valjeva koji su zainteresovani za komercijalne aktivnosti u Italiji, pruža usluge davanja potrebnih informacija o tržištu Italije, komercijalno istraživanje tržišta Italije, pretragu poslovnih partnera i saradnju kod organizovanja i pripreme poseta i učešće na poslovnim manifestacijama i privrednim sajmovima u Italiji.
Grad Valjevo će zainteresovane privredne subjekte sa teritorije grada koji se obrate sa namerom da ostvare poslovnu i tržišnu saradnju sa Italijom upućivati na KISP, u pogledu pružanja usluga.
Potpisnici se slažu da će zajednički razvijati bilateralne ekonomske odnose u promociji i realizaciji aktivnosti sa ciljem intenziviranja saradnje italijanskih privrednih subjekata i onih sa teritorije grada Valjeva i to kroz sledeće aktivnosti:  učestvovanje u međunarodnim i EU projektima radi finansiranja aktivnosti razvoja, unapređenja konkurentnosti i promocije, saradnje kroz korišćenje nacionalnih, lokalnih i međunarodnih instrumenata podrške i razvoja preduzetničkih inicijativa, pružanjem podrške zadrugama, konzorcijumima, klasterima, strukovnim udruženjima i grupama preduzetnika u cilju internacionalizacije i međusobnim promovisanjem privrednih i turističkih potencijala.
„Namera je grada Valjeva da što više relevantnih faktora dovedemo u naš grad kako bismo u saradnji sa njima doveli i potencijalne investitore, a najvažnije je naravno da potom zadobijemo poverenje tih investitora da ulažu upravo ovde u Valjevo. Mi imamo dva problema, najpre nedostatak autoputa za koji se nadam da će kao problem biti otklonjen u naredne dve ili tri godine i drugi problem činjenica da nemamo gas. Investitori uvek prvo pitaju te dve stvari, imamo li gas i imamo li autoput“ , rekao je zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić na konferenciji za novinare organizovanoj povodom dolaska predstavnika Komore italijansko-srpskih privrednika.
Predsednik Komore italijansko srpskih privrednika Đorđo Markeđani istakao je  da je italijansko srpska komora deo porodice od preko 80 predstavništava koja postoje u celom svetu.“ Ova Komora ravnopravno zastupa interese i srpskih i italijanskih privrednika. Vidim veoma značajnu i veliku priliku za saradnju iz dva razloga. Prvi razlog je naravno dobra i poznata gostoljubivost i prijemčivost lokalne samouprave, a primer je u Valjevu Golden Lady, ali i  drugi privredni potencijali koje smo danas upoznali. Drugi razlog je italijansko tržište koje je ogromno i ima oko 60 miliona stanovnika koje može da računa na proizvode iz poljoprivrede, ali takođe i druge proizvode srpskih preduzeća. Posebno znamo da cenimo napore koje lokalna samouprava ulaže kako bi rešila postojeće probleme koji eventualno mogu biti smetnja realizaciji saradnje“, rekao je Đorđo Markeđani. On je dalje posebno naglasio da je Komora otvorena za sva srpska preduzeća i privrednike, ali da posebno ruku pruža privrednicima sa teritorije grada Valjeva.
Kako grad Valjevo sa Komorom italijansko srpskih privednika već ima dobru saradnju, to se može očekivati da će nakon današnjeg potpisivanja Memoranduma ta saradnja biti još čvršća i jača.
Predstavnici Komore i grada Valjeva su nakon konferencije obišli italijansku kompaniju Golden Lady.

Prikaži još ovjava iz Grad

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …