Sabor narodnog stvaralaštva Srbije, 44 po redu, održan je u Valjevu u organizaciji Saveza amatera Srbije i valjevskog Centra za kulturu. Sabor je okupio više od 270 najboljih  igračkih  i pevačkih grupa, narodne svirače i pevače, odabrane na regionalnim i pokrajinskim saborima u Srbiji tokom godine. U programu su učestvovali ansambli iz Brusa, Osečine, Ivanjice, Bora, Bogatića, Gadžinog Hana, Kruševca, Stare Pazove, Despotovca, Rekovca, Sombora, Kule, Štrpca, Goraždevca, Kosjerića, Jagodine, Zrenjanina, Nove Varoši, Užica i Boljevca. Oni su se predstavili muzičkim numerama, igrama i pesmama koje neguju duh tradicije srpskog naroda.
Otvarajući 44. Sabor narodnog stvaralaštva u Valjevu, član Gradskog veća Dejan Bogojević, rekao je da, Sabor predstavlja najveću svetkovinu izvornog narodnog stvaralaštva, tradicije i kulture.
„Na tradiciji počiva kontunuitet i identitet kulture jednog naroda. Narodna baština izražava duh, običaje i tradiciju iz kraja odakle nam dolaze izvođači, a na Saboru u Valjevu prisutno je oko 270 narodnih umetnika iz cele Srbije. Grad Valjevo je počastvovan što se ovogodišnji Sabor održava u našem gradu i želim vam dobrodošlicu sa nadom da ćete iz našeg grada poneti lepe uspomene“, rekao je Bogojević otvarajući Sabor.
Program 44. Sabora narodnog stvaralaštva Srbije u Valjevu pripremili su koreografi Bogdanka Đurić i Dejan Trifunović, etnomuzikolog mr Mirjana Drobac i reditelj Slobodan Radović.

Prikaži još ovjava iz Grad

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …