Svetski dan borbe protiv dečje paralize obeležava se 24. oktobra. Dečja paraliza (poliomielitis) je akutna infektivna bolest koju izaziva poliovirus. Najčešće napada decu uzrasta od tri do osam godina. Prvi put je prepoznata kao oboljenje polovinom 19. veka, početkom 20. veka je otkriven njen uzročnik – poliovirus.
Na svom vrhuncu ova bolest je svake godine širom sveta dovodila do paralize ili smrti oko pola miliona ljudi. Jonas Salk je 1955. pronašao vakcinu koja je ubrzo smanjila pojavu dečje paralize u SAD. Godine 1961. dr Albert Sabin je otkrio oralnu polio vakcinu (OPV) koja je ubrzo u masovnim kampanjama davana svoj deci mlađoj od pet godina.
Godine 1979. organizacija Rotari se uključila u borbu protiv dečje paralize kroz program davanja OPV za šest miliona dece na Filipinima. Podstaknut uspehom programa u ovoj i drugim siromašnim zemljama Rotari je sa dr Sabinom počeo da radi na programu imunizacije sve dece na svetu. Tako je nastao program Polio Plus, program iskorenjivanja dečje paralize.
Iskorenjivanje dečje paralize postao je filantropski prioritet Rotarija. Kada je Rotari 1985. godine pokrenuo Polio Plus, od ove bolesti je bilo obolelo više od 350.000 dece u 125 zemalja.
Od 1988. godine kada je Rotari kao organizacija počeo rad sa svojim partnerima u globalnoj inicijativi za iskorenjivanje dečje paralize, sprovedena je imunizacija više od 2,5 milijardi dece širom sveta.
Zahvaljujući ovoj akciji učestalost dečje paralize u svetu smanjena je za 99,9 odsto. Zaključno sa 2015. godinom Rotari je u iskorenjivanje (eradikaciju) dečje paralize uložio 1,5 milijardi američkih dolara.
Američki kontinent je proglašen kontinentom bez dečje paralize 1994. godine. Godine 2000. potvrđeno je da je dečja paraliza iskorenjena u Kini, Australiji i 36 pacifičkih zemalja. U Evropi se to dogodilo 2002. godine. Poslednja epidemija dečje paralize u Srbiji zabeležena je na Kosovu 1996. godine. Od 2006. slučajevi dečje paralize evidentirani su samo u četiri zemlje – Nigeriji, Indiji, Pakistanu i Avganistanu. Ove godine u samo dve zemlje u svetu, u Avganistanu i Pakistanu, prijavljeni su novi slučajevi dečje paralize.
Ali, posao Rotarija nije završen! Zašto je značajno iskoreniti dečju paralizu, a ne samo kontrolisati njeno širenje? Zato što stručnjaci prognoziraju da 10 miliona dece mlađe od pet godina može oboleti u narednih 40 godina ukoliko ova bolest ne bude iskorenjena. Eradikacija poliomielitisa je izvodljiva, Rotari sa svojim partnerima ima alate za okončanje ove bolesti i sredstva da vakciniše svu decu. Nova bivalentna vakcina uspešno u jednoj dozi cilja dva preostala soja dečje paralize. Napori Rotarija u iskorenjivanju dečje paralize doveli su do uspostavljanja aktivne kontrole nad ovom bolešću u skoro svim zemljama sveta.
Svoj doprinos obeležavanju Svetskog dana borbe protiv dečje paralize, Rotari klub Valjevo daje održavanjem zajedničkog sastanka rotari klubova Loznica, Šabac i Valjevo u ponedeljak 24. oktobra u Valjevu na kojem će predavanje o poliomielitisu održati dr Zoran Jokić. Istog dana ovi klubovi uplatiće donacije u fond Polio Plus iz kojeg se finansiraju sve aktivnosti na ovom projektu. Svake godine rotarijanci širom sveta dobrovoljno uplate preko 100 miliona dolara u projektne fondove.

Prikaži još ovjava iz Home

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …