Akcija pešačenja i planinarenja održaće se u subotu, 22. oktobra u Valjevu, u organizaciji Planinarskog kluba „Povlen“, najavili su na današnjoj konferenciji za novinare zamenik gradonačelnika Dragan Jeremić, predstavnici Planinarskog saveza Srbije i Planinarskog kluba „Povlen“ iz Valjeva. Ova akcija se sprovodi u okviru projketa „Razvoj zdravih načina života u Srbiji“ Ministarstva omladine i sporta i Planinarskog saveza Srbije, a podržava je grad Valjevo.
Tog dana će građanima biti ponuđene tri staze različite težine i vremena koje je potrebno da se obiđu. Prva staza je nazvana „staza ljubavi“ i u subotu u 9.00 časova je start ispred Centra za kulturu. Ići će se kejom reke Kolubare, preko parka na Pećini, Zdravljaka i Platana, Vidraka do Tešnjara. Ova staza je duga 3,8 km, spada u lake staze, a obilazak traje dva sata.
Druga staza je nazvana „staza sreće“ i spada u zahtevnije staze, za čiji obilazak je potrebno 3,5 sata. Polazak je takođe u 9.00 časova ispred Centra za kulturu, pored Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg, duž reke Gradac do Degurića. Treća staza je najzahtevnija i nazvana je „staza zdravlja“, dužine je 12 km, a planirano vreme obilaska 5 sati. Polazak je ispred restorana „Vidra“ na Gradcu, ide se duž reke Gradac, pored Konjičkog kluba, Degurićke pećine, manastira Ćelije, pa preko Aničića brda do Gradca.
Zamenik gradonačelnika Valjeva Dragan Jeremić je rekao da je grad Valjevo spreman da formira što više pešačkih staza u gradu i okolini.
„Kultura pešačenja je u Evropi veoma razvijena, ali kod nas nije. Zamolio bih građane  da se u što većem broju uključe u ovu akciju i da pešače tog dana, sa željom da im to preraste u naviku“, rekao je zamenik gradonačelnika. On je dodao da je problem u našem gradu nedostatak biciklističkih i staza za pešačenje.
„Nameravamo da u budžetu za iduću godinu opredelimo novac za uređenje staze od Pivare do Markove stolice. Imamo problem staze na Gradcu, koja je leti popularna, ali automobili onemogućavaju pešacima da je bezbedno koriste.
Zahvaljujem se Planinarskom društvu „Povlen“ na ovom pionirskom poslu i Planinarskom savezu Srbije na podršci. Mi smo grad koji je okružen planinama, ali nijedna nije iskorišćena. Imamo ruinirane domove na vrhovima tih planina i loše puteve. Nameravamo da obnovimo što više možemo ove kapacitete, ali je za to potrebno vreme“, rekao je zamenik gradonačelnika.
Branislav Božović iz Planinarskog saveza Srbije se zahvalio gradu Valjevu na podršci i istakao da je to veoma bitno zbog odnosa prema ovom sportu.
„Planinarstvo postoji 115 godina i naš savez je jedan od najstarijih saveza u Srbiji. Valjevo je planinarski centar i planinarstvo je vrlo značajno za Valjevo. U trasiranju dva evropska pešačka puta E4 i E7, kroz Valjevo je spušten koridor E7, zato što Valjevo poseduje turističke, kulturološke i sportske vrednosti, kao i tradiciju. Ministarstrvo omladine i sporta je, podržavajući ovakve projekte, tražilo od Planinarskog saveza Srbije da se uključi u širenje informacije među građanima o značaju pešačenja za zdravlje, socijalizaciji dece i najstarijih. Cilj ovog projekta, koji se već tri godine sprovodi po gradovima Srbije, bio je da se uspostavi standard da svako mesto, uz pomoć planinarske organizacije, ima obeležene pešačke staze, vodiče ako su potrebni i mogućnost da ljudi sami dođu u planinarsku organizaciju kako bi ih uputili da upoznaju grad i okolinu kroz pešačenje. Cilj je da pešačenje postane navika ljudi“, rekao je Branislav Božović.
Ljiljana Stanojević, predsednica Planinarskog kluba „Povlen“ je istakla da je pored pešačenja i zdravih navika, cilj ove akcije da naši građani svih uzrasta izađu tog dana i podrže akciju, kako bi upoznali grad i okolinu.
„Valjevo je jedan od najlepših gradova u Srbiji, sa najlepšom okolinom. To ne mislimo samo mi, to su nam rekli i brojni gosti koji dođu van Valjeva. Često nas posrame gosti iz Vojvodine i Beograda, jer bolje poznaju našu okolinu. Zato želimo da obeležimo staze, da one budu evropske staze i da mi budemo ponosni kada neko dođe da može da prošeta tim stazama. Mi smo se kao klub trudili da obeležimo staze koliko smo mogli. U tome su pomogli brojni volonteri iz našeg kluba, kojima se zahvaljujem“, rekla je Ljiljana Stanojević.
Dušan Drakulić, načelnik planinarskh akcija u Klubu „Povlen“ je učestvovao u pripremi i obeležavanju staza. On je naglasio da je najzahtevnija staza od restorana „Vidra“, uzvodno duž reke Gradac, pored Degurićke pećine, do manastira Ćelije, sada obezbeđena na pružnom prelazu. Ta staza sada ide ispod mosta i bezbedna je za prelazak.
„I  kraće staze smo obeležili i svojim trudom, radom i entuzijazmom održavamo, kako bi građani mogli u što većem broju da ih koriste. Pešačenje je nezamenljivo za zdravlje“, zaključio je Dušan Drakulić.
Osim građana, na akciju pešačenja i planinarenja, koja se održava u subotu, pozvane su i sve valjevske škole. Očekuje se veliki broj građana, čime će se na pravi način promovisati zdravi načini života, ali i Valjevo i okolina, koji su pravi raj za ovu vrstu rekreacije.

Prikaži još ovjava iz Ekologija

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …