Pomoćnik gradonačelnika Saša Simić i član Gradskog veća Andra Savčić danas su razgovarali sa delegacijom iz Rusije koja u Srbiji boravi u organizaciji Donske kozačke vojske. Delegaciju je predvodio Stevo Vranić ataman Srpskog kozačkog saveza i predsednik Udruženja za unapređenje rusko-srpske ekonomske saradnje „URSES“ Beograd.
U Ruskoj delegaciji su bili: Đakonov Nikolaj Leonidovič, zamenik glavnog atamana – šef delegacije, Hejlo Vasilij Valentinovič, vlasnik kompanije „LEV“ – član atamanske uprave, Slavko Roman Leonidovič, vlasnik kompanije „Energija“ član atamanske uprave i Kaminiskij Aleksandr Leonidovič,vlasnik više holdinga, takođe član atamanske uprave.
Predstavnici grada Valjeva su upoznali delegaciju Kozaka sa privrednim, kulturnim i turističkim potencijalima valjevskog kraja, stavljajući poseban akcenat na mogućnost investicionih ulaganja u razvoj poljoprivredne proizvodnje.
„Valjevo je bilo centar prehrambene industrije stare Jugoslavije. Najveći brend naš je bila „Srbijanka“ koja je prerađivala negde oko 25 hiljada tona šljive, isto toliko jabuke, oko 10 hiljada tona maline, a sada je 10 puta manja proizvodnja voća u našem kraju. „Srbijanka“ je firma koja više ne radi zbog loše privatizacije.Nekada je oko 6000 kooperanata radilo zajedno sa fabrikom, a 50 paleta proizvoda se pravilo od voća i od poljoprivrednih proizvoda ranijih godina“, rekli su predstavnici grada Valjeva Simić i Savčić. Oni su naglasili da je grad Valjevo zainteresovan za svaki vid saradnje i ukazali na potencijale u oblasti turizma i poljoprivrede i potrebu investicionog ulaganja.
Šef delegacije Đakonov Nikolaj Leonidovič je istakao ovom prilikom značaj političkih i ekonomskih veza između dve zemlje. „Danas smo bili u prilici da vidimo da u ovom kraju ima brojnih potencijala iz raznih oblasti i nadam se da ćemo poseban akcenat staviti na turizam i to banjski i verski, a posebnu pažnju posvetićemo i vinskom turizmu, koji je u ekspanziji. Zainteresovani smo za ekonomsku saradnju o čemu ćemo razgovarati u narednom periodu“, rekao je Leonidovič.
Cilj današnje posete Valjevu su dogovori oko ulaganja u prehrambenu industriju, otkup proizvoda, finansiranje proizvodnje i prerade, kupovina prerađivačkih kapaciteta, ali i razmatranje mogućnosti oko investiranja u organsku proizvodnju.
Ruska delegacija je ocenila da su oni spremni za uspostavljanje saradnje na svim nivoima sa srpskim gradovima i da je to i osnovni cilj posete našoj zemlji, jer naša dva naroda veže poreklo, zajednička vera, tradicija, a sada se stvaraju uslovi i za uspostavljanje čvršće ekonomske saradnje.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

TA „Vaskršnji susreti planinara Srbije“

Prema kalendaru akcija PS Srbije PSD „Magleš “ iz Valjeva Vas poziva na Tradicionalnu akci…