Ovogodišnji Festival duvan čvaraka, po broju učesnika, izlagača i posetilaca, zasenio je sve dosadašnje. Jedanaesta po redu, tradicionalna manifestacija, prepoznatljiva u celom regionu koja promoviše brend valjevskog kraja duvan čvarke, imala je 82 učesnika, od toga 50 takmičarskih ekipa i 32 koje su učestvovale u revijalnom delu. Po oceni stručnog žirija, najuspešnija bila je ekipa „Etno selo“ iz Krčmara, drugo mesto zauzela je ekipa „Biftek“ iz Valjeva, a treće mesto pripalo je ekipi „Pečenjara kod Jove“ takođe iz Valjeva.
Ranije su  potpaljene već u sedam sati na keju Kolubare ispred Centra za kulturu. I dok se specifičan, primamljiv miris širio centrom grada, takmičari su sa entuzijazmom i željom za pobedom vredno pripremali ovaj specijalitet koristeći tehnologiju po receptima starih majstora. Manifestaciju je svečano otvorio tačno u podne gradonačelnik grada Valjeva dr Slobodan Gvozdenović.
„Dragi sugrađani, dragi gosti, posetioci našeg Festivala duvan čvaraka, želim vam dobrodošlicu i prijatan i ugodnan dan na ovoj tradicionalnoj manifestaciji“, rekao je gradonačelnik Gvozdenović.
Za valjevske duvan čvarke kažu dobri poznavaoci ovog specijaliteta da su „srpski kavijar“, a tajna dobrih duvan čvaraka je u dugotrajnom kuvanju u oranijama svinjskog mesa i masnoće, nakon čega se čvarci prže, a potom i cede kroz lanenu krpu. Ipak, to nije sve, jer svaki od takmičara imao je svoju tajnu u pripremanju ovog specijaliteta, koju tradicionalno ljubomorno čuvaju i koja se prenosi sa kolena na koleno.
Na Festivalu je učestvovalo i preko 120 izlagača, najbrojnije takmičarske ekipe bile su iz Valjeva i susednih opština, a takmičili su se i majstori u pravljenju ovog specijaliteta iz Banja Luke, Bjelovara, Zrenjanina, Kaća, kao i gosti iz hrvatskog Umaga.
Grad Valjevo se i ove godine pobrinuo da obezbedi za takmičara dve tone masnoće, a cena duvan čvaraka je bila ista kao i prošle godine 1000 dinara.
U kulturno-zabavnom programu učestvovalo je pet kulturno-umetničkih društava, a posebno zanimljiv bio je nastup „Faith i Branko“ koji su imali „Brexit Show“. Ovaj bend dolazi iz Engleske, izdali su CD za englesko tržiše, imali su turneje po Evropi i Australiji, a izrazili su želju da učestvuju na manififestaciji u Valjevu, jer je osnivač benda Valjevac i kako sam kaže svim srcem voli rodni grad.
Organizator Festivala Duvan čvaraka u Valjevu, koji je ove godine imao više od 45.000 posetilaca, je grad Valjevo i Turistička organizacija Valjeva uz podršku i pomoć brojnih sponzora i donatora. Predsednik Organizacionog odbora bio je član Gradskog veća Andra Savčić.

Prikaži još ovjava iz Društvo

Оstаvitе оdgоvоr

Vаšа аdrеsа е-pоštе nеćе biti оbјаvljеnа.

Pročitajte još

POTREBNA RADNICA U PRODAVNICI MEŠOVITE ROBE 063/ 78 639

Potrebna radnica u prodavnici prehrambene robe. 063/78-51-639 …